Updates
Het project
Locatie
Doelstellingen
Onze aanpak
Contact

Het Kunstuur Outdoor

  • Locatie Maarkedal, België
  • Periode 2024-2025

Het landschap van de Vlaamse Ardennen is een uniek en waardevol erfgoed, dat gevormd is door de eeuwenlange interactie tussen de natuur en de mens. We willen de Vlaamse Ardennen laten schitteren als een levend kunstwerk, waar de schilderijen van Valerius De Saedeleer en Leo Piron in dialoog gaan met het landschap van vandaag. Deze twee meesters staan bekend om hun gedetailleerde werken van de Vlaamse Ardennen.

Langs de wandeling plaatsen we kwaliteitsvolle reproducties van De Saedeleer en Piron. Via een audioguide gaan de werken in dialoog met ons en met het landschap. Bezoekers kunnen zo actief genieten van de schoonheid en de geschiedenis van het landschap. Op een vijftal plekken langs de route maken we de link tussen het meesterwerk en het landschap tastbaar: met (houtige) landschapskunst laten we elementen opnieuw tot leven komen.

Valerius De Saedeleer

Valerius De Saedeleer (°Aalst 1867 – ᵻ Leupegem 1941) komt na jaren rondzwerven met zijn gezin in 1921 in Etikhove (Maarkedal) terug. Hier zal hij verblijven tot 1937, tot hij in 1937 bij zijn dochter in Leupegem intrekt. 

In het oeuvre van De Saedeleer kunnen we verschillende stijlperiodes onderscheiden, die meestal ook verbonden zijn met zijn verblijfplaats. In Etikhove kiest hij zeer vaak voor een formaat dat net geen vierkant is en evolueert zijn werk tot zijn heel eigen herkenbare stijl: een verstild landschap, waar geen mens of dier aanwezig is. De Saedeleer is een landschapsschilder bij uitstek; hij schildert landschappen en bomen, waarbij vooral de winter en de bladerloze boom zijn voorkeur wegdragen. Zijn landschappen weerspiegelen zijn innerlijk en kennen een zekere religiositeit. Onder meer omwille van die diepere betekenis wordt De Saedeleer vaak een symbolistisch kunstenaar genoemd. 

Bron: www.maarkedal.be

Leo Piron

Leo Piron is geboren te Marcinelle in 1899, maar wordt beschouwd als een echte Aalstenaar. Hij studeerde er aan de Academie, waar hij later tevens les zal geven, alsook aan de Academie te Gent. Na een korte periode in Parijs en Bretagne ontmoet hij omstreeks 1926 te Etikhove de kunstenaar Valerius De Saedeleer, die tevens zijn schoonvader zal worden.  

Leo Piron staat vooral gekend voor zijn bijna miniaturistisch weergeven landschappen waarvoor hij zijn inspiratie vond in de Vlaamse Ardennen. Zijn zacht, gedempt kleurenpalet en zijn harmonische composities benadrukken het innerlijke karakter van zijn schilderijen. Op sierlijke en gestileerde wijze brengt hij die typische zichten met molens in beeld. 

Bron: www.kbs-frb.be

2

landschapschilders

Valerius De Saedeleer en Leo Piron

5

reproducties van De Saedeleer en Piron langs de wandelroute

4

locaties waar kleine landschapselementen worden hersteld

1

plantactie na afloop van het project

5

nieuwe groene ontmoetingsplaatsen

Klik of sleep door alle gebeurtenissen
2024

start project

Selectie van schilderijen van De Saedeleer en Piron en zoektocht naar mogelijke locaties voor de reproductie en de aanplant van kleine landschapselementen

participatieavond met de buurtbewoners

ontwerp van de wandeling, reproducties en landschapskunst

2025

opening van de kunstwandelroute

plantactie met buurtbewoners

België

Maarkedal

  • Verhaal
  • Project

Doelstellingen

Het project heeft volgende doelstellingen:

Beleefbaarheid van het landschap vergroten

Bewustwording creëren rond klimaatcrisis en biodiversteitscrisis

Een positieve impact op het milderen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies

Onze aanpak

  • Dialoog tussen kunst en landschap

    We bevorderen dialoog tussen kunst, natuur en landschap in de Vlaamse Ardennen. Via een tentoonstelling van reproducties van Valerius De Saedeleer en Leo Piron verbinden we kunst en landschap door middel van hedendaagse landschapskunst, en persoonlijke audioverhalen tijdens een kunstroute. Streekkenmerken worden in de kijker gezet via historische en eigentijdse kunstwerken en herstel van kleine landschapselementen (KLE).

  • Kunst en hedendaagse maatschappelijke problemen

    Tijdens de kunstroute proberen we deelnemers hun bewustzijn te vergroten rond thema’s zoals klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Dit wordt bereikt door de kunstwerken te laten communiceren met de huidige situatie en door toegankelijke en meeslepende audioverhalen in te zetten om deze thema’s herkenbaar en begrijpelijk te maken voor een breed publiek.

  • Actie op terrein

    Door het herstellen van kleine landschapselementen en het motiveren van deelnemers om actief bij te dragen aan het landschapsherstel door middel van plant- en zaaiacties vergroten we het draagvlak.

    Financiers
  • Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
    Partners