Updates
Nieuws

Bomen blijven beste ’technologie’ tegen klimaatopwarming

© Vilda - Yves Adams

Als men spreekt over technologie die klimaatopwarming kan tegengaan, gaat het vaak over nog niet bestaande wonderen: vliegtuigen die chemicaliën in de atmosfeer spuiten of gigantische wolkenkrabbers die koolstofdioxide uit de wolken zuigen, dat soort dingen. Het beste antwoord is minder spectaculair, maar wel mooier, goedkoper en eenvoudiger: bomen planten.

In een nieuw rapport zeggen onderzoekers van Oxford University dat onze beste hoop helemaal niet bij complexe oplossingen hoeft te liggen. In feite zijn het twee zaken waarvan we al weten hoe we het moeten doen: bomen planten en de grond verbeteren.

Beide technieken, zegt het rapport, hebben eigenlijk geen nadelen. Ze zullen hoe dan ook de atmosfeer verbeteren, ze zijn relatief goedkoop en ze dragen geen bijkomende risico’s in zich. Specifiek gaat het in het rapport over bosaanplanting op plaatsen waar nog geen bomen staan en over het opwaarderen van de grond door er een laag houtskool in te begraven. Tussen nu en 2050 zijn bomen en houtskool de meest hoopgevende technologieën die er bestaan om aan geo-engineering te doen.

Het rapport waarschuwt er wel voor dat deze zogenoemde “Negative Emissions Technologies” of NET’s enkel gezien mogen worden als een manier om het ergste van de klimaatopwarming af te wenden. NET’s mogen zeker niet gezien worden als een deus ex machina die ons plots zal redden van de opwarming van de aarde.

Het is een oplossing die voor de hand liggend is, aangezien bosbeheer een van de oudste technieken is die mensen gebruikt hebben om hun omgeving vorm te geven. Voor de aankomst van de Europeanen heeft de inheemse bevolking van Amerika vaak gebruik gemaakt van bosbrandtechnieken om de groei van wenselijke planten zoals bosbessen te stimuleren en om ecosystemen te beheren. Britse gemeenschappen hebben lange tijd aan ‘strubben’ gedaan, een houthaktechniek waardoor bossen vooral uit jongere bomen bestaan.

“Het is duidelijk dat het bereiken van negatieve uitstoot op geen enkele manier gemakkelijker is dan de huidige uitstoot verminderen”, staat er. “CO2 te verwijderen op een gelijkaardige hoeveelheid als dat die nu wordt uitgestoten, vereist onvermijdelijk moeite en infrastructuur vergelijkbaar met de globale energie- of landbouwsystemen.”

Oorspronkelijk artikel door Robinson Meyer, op 9 februari 2015.

Bron: The Atlantic
Terug

Effecten van beheermaatregelen op aanvoer en afvoer van nutriënten in bossen

Engineered Wood Products 2022 in Nederland – infographic van Stichting Probos

Lees meer artikels