Updates
Nieuws

Het Urban Forestry Lab ontwikkelt bomenmasterplan voor Kortrijk

© Vilda - Rollin Verlinde

De Stad Kortrijk heeft, in samenwerking met het Urban Forestry Lab (UFL) van VIVES, als eerste stad in Vlaanderen een bomenmasterplan ontwikkeld op basis van de 3-30-300-regel. Dit plan biedt een duidelijke visie voor duurzaam bomenbeleid en -beheer, met als doel bomen zo oud mogelijk te laten worden. BOS+ prijst dit inspirerende pionierswerk, dat aansluit bij de Vlaamse groennormen die eerder dit jaar door Vlaanderen zijn erkend. 

 

De toepassing van de 3-30-300-regel vereist maatwerk voor elke gemeente. Het Kortrijkse bomenmasterplan biedt daarom een gedetailleerd beleidskader voor beslissingen over het onderhoud, de bescherming, de verbetering  en de uitbreiding van het stedelijk bomenbestand. Het plan is gebaseerd op een gedetailleerde analyse van het Kortrijkse grondgebied en is afgestemd op de specifieke ruimtelijke context van elke buurt. Een buurt voldoet bijvoorbeeld aan de 30%-groennorm als tegen 2042 minstens 15% van het grondoppervlak bedekt is met boomkronen en 30% door laag groen zoals gazons, grasbermen en plantenperken. Het UFL benadrukt dat alle bomen optimale standplaatscondities moeten hebben en hun levensduur moet worden gemaximaliseerd, omdat grote en oude bomen de meeste ecosysteemdiensten leveren. Ze gebruiken hiervoor een unieke boomtypologie die is gebaseerd op de levensfasen van een boom, de potentiële kroonontwikkeling en de benodigde ondergrondse groeiruimte. 

 

Het bomenmasterplan onderscheidt zich van traditionele bomenplannen door de integratie van stedelijke bosbeheerprincipes en de aandacht voor bomen in privébezit. Met 66% van het bomenbestand in Kortrijk zijn deze bomen essentieel voor het behalen van de klimaatdoelstellingen van de stad. Het college van burgemeester en schepenen van Kortrijk keurde het masterplan goed op 10 juni en lanceert het met concrete onthardings- en vergroeningsacties in de Sint-Elisabethwijk. Meer informatie over het masterplan vind je op TREE MASTERPLAN (arcgis.com). 

Terug

Nóg een reden waarom we oude bossen maar beter goed beschermen

Bossen blijven volop CO2 opslaan, ondanks houtkap en bosbranden

Lees meer artikels