Updates
Stap mee in het grootste wandelende bos ooit

Klimaatmars: de bomen manifesteren mee!

Ja, ik doe mee!

Waarom stappen wij mee?

Temperatuurrecords, hittegolven, bosbranden, … de klimaatcrisis is hier en nu. En het is dringend tijd om te vermijden dat toekomstige gevolgen veel erger worden.

We weten nochtans wat we moeten doen. Zo behoren bomen en bossen tot de beste klimaatoplossingen: ze halen en houden broeikasgassen uit de atmosfeer en beschermen ons tegen hitte, droogte en overstromingen. Tegelijk verzwakt de klimaatontwrichting de veerkracht van bossen en blijft ontbossing bij ons en wereldwijd doordraven. Dat moet zo snel mogelijk stoppen.  

Maar het nodige beleid, dat deze gigantische uitdaging niet alleen de aandacht geeft die ze verdient, maar tegelijk het hoofd kan bieden, blijft uit. Om een ambitieus, krachtdadig en rechtvaardig klimaatbeleid te eisen van onze overheden, zal BOS+ daarom ook dit jaar opnieuw meestappen met de Klimaatmars in Brussel.

© Vilda – Yves Adams

Help ons het grootste betogende bos ooit te maken

Zijn we het moe steeds weer hetzelfde te vragen? Hebben de vorige edities te weinig opgeleverd? Wel, net daarom is de mars dit jaar extra belangrijk, want deze editie valt op de vooravond van de verkiezingen. Regionale, federale én Europese verkiezingen zowaar. Die zijn cruciaal: een kans op een beleid dat op alle niveaus inzet op klimaat en een leefbare toekomst, of nog eens vijf jaar vertraging… 

Kom daarom op 3/12 met ons mee naar Brussel! Om een stevig signaal naar de politiek te sturen. Laten we er samen voor zorgen dat dit hét thema van de verkiezingen wordt. BOS+ wil daarvoor een wandelend bos op de been brengen, want #marcherenmarcheert. Verkleed je als boom (geen verplichting 😉) en stap met ons mee. Voorbeelden, inspiratie en tips vind je onderaan deze pagina. Heb je zelf een keigoed idee dat je met de wereld wil delen? Dat mag je mailen naar duygu.gok@bosplus.be. Niet onbelangrijk, het beste boomkostuum wint een prijs: 100 bomen, die wij voor jou zullen planten!

Samen naar de mars?

De organisatie van de Klimaatmars wil dit jaar extra veel sfeer naar de mars brengen. Daarom willen ze mensen aansporen om alleen of in groep hun creativiteit de vrije loop te laten.

  • Sluit je aan bij de kliek van BOS+.
  • Maak je eigen kliek aan: heb je zin om met je eigen vereniging, vriendengroep, familie of gewoon bij jou in de buurt een groepje op te zetten om samen een concept uit te werken? Dat kan ook. Laat anderen zien waar jullie rond werken door een kliek aan te maken op de website van de Klimaatmars.
  • Sluit je aan bij een kliek in de buurt. Op de site van de Klimaatmars vind je een overzicht van de verschillende kliekjes die al aangemaakt werden.
  • Wil je komen zonder je aan te sluiten bij een groep? Dat kan uiteraard ook.

Praktisch

  • Waar en wanneer? Zondag 3/12 om 12u30, Koning Albert II-laan 9, vlakbij het standbeeld ‘ontmoeten’ verzamelen (bereikbaar via Station Brussel-Noord of de metrohalte Rogier, meer info in het Facebookevenement)
  • Samen met BOS+ naar de mars (verkleed of niet)? Afspraak aan de vooringang van het Sint-Pietersstation in Gent om 11u25, we nemen de trein van 11u40
  • Engagement BOS+: voor elke deelnemer aan de mars planten wij 1 m² bos aan

© Unsplash – Elier Padilla Gomez

Maak je eigen affiche

Dit jaar werken we met personaliseerbare affiches volgens vaste templates. Druk de poster af en versterk onze boodschap samen met ons.

Inspiratie voor jouw boomkostuum

We verplichten uiteraard niemand om verkleed te komen, maar wil jij jezelf volledig omtoveren tot een prachtige boom, laat je creativiteit dan maar de vrije loop gaan! Heb je even een dipje en kan je niet meteen iets bedenken? Geen nood, want hieronder hebben wij alvast heel wat tips en inspiratie voor jou verzameld.

Meer tips en inspiratie

Zijn de stappenplannen dan toch niet voldoende, geen probleem! Via deze links vind je nog meer inspiratie:

#marcherenmarcheert