BOS+ gaat samen met lokale actiegroepen in beroep tegen een ontbossing in Heist-op-den-Berg. Ruim 5 voetbalvelden stedelijke bos dreigen hier te verdwijnen, waaronder een geliefd stukje speelbos voor de Chiro en de Heistse jeugd. Ondanks jarenlang protest en een breed gedragen oproep om het speelbos te vrijwaren, zet de gemeente haar plannen voor woningen en kantoren op de site door. Zonder daarbij echt rekening te houden met de vele plant- en diersoorten die er vandaag voorkomen, of met de impact op het klimaat en de leefbaarheid in de buurt.
In Heist-op-den-Berg trekken we de juridische kaart, en we geloven dat we hier sterk staan. Maar tegelijk voedt dit nog maar eens de roep naar een oplossing voor alle bedreigde bossen in Vlaanderen. We kunnen jouw hulp dus zeer goed gebruiken.
Indien we meer middelen ophalen dan nodig, zullen die voor een gelijkaardige actie ingezet worden.
Het bedreigde bosgebied is ruim 2 hectare groot, bijna 100 jaar oud, en herbergt meer dan 675 soorten. Een belangrijk deel ervan wordt vandaag gebruikt als speelbos. “Ons Speelbos is van onschatbare waarde voor omwonenden. Elk weekend spelen hier meer dan honderd kinderen van de Chiro die er met elkaar en met de natuur leren omgaan”, zegt Senne Heremans van het actiecomité Red het Speelbos. Dat de Heistenaars gehecht zijn aan het bos is duidelijk in het straatbeeld: de posters van Red het Speelbos hangen aan de ramen van vele huizen.
Red het speelbos“Bijna een derde van onze bossen zijn ‘zonevreemd’ en bijgevolg slecht beschermd. Terwijl ze net in woongebied cruciaal zijn voor de leefbaarheid van buurten. Het Speelbos in Heist-op-den-Berg is daar een goed voorbeeld van. Samen met Greenpeace pleiten wij dan ook niet alleen voor een oplossing voor dit bos, maar voor een dringende bescherming van al onze waardevolle zonevreemde bossen en een algemene ontbossingsstop tegen 2030”, zegt Laure De Vroey van BOS+.
Een recent rapport van BOS+ en Greenpeace toont aan hoe Vlaamse bossen de voorbije 20 jaar massaal verdwenen uit de bebouwde omgeving, vaak omdat ze op ‘bouwgrond’ staan.
Lees het rapport hierHeb je vragen of extra informatie over het dossier in Heist-op-den-Berg? Of heb je weet van een soortgelijke situatie in jouw buurt? Onze beleidsmedewerker Laure probeert je zo goed als mogelijk bij te staan.