Updates
Liveblog

Spannende aanloop naar het einde van COP27

© Photo by IISD/ENB

Er heerst een vreemde sfeer hier in de halflege conferentieruimte, in afwachting van het einde van COP27. 

Normaal zou klimaattop gisteravond om 18u moeten zijn afgelopen. Maar al van bij het begin van de conferentie was al duidelijk dat de onderhandelingen waarschijnlijk tot in het weekend verder door gaan.  

We zijn nu een nacht en een halve ochtend voorbij de deadline en de onderhandelingen lijken muurvast te zitten. Ofwel eindigen we met een akkoord in de loop van deze avond of zelfs morgen. Ofwel loopt het vandaag nog op een sisser af. 

Weinig beweging sinds gisteren 

Alles draait nu rond het voorstel dat vice-comissievoorzitter Frans Timmermans gisteren in naam van de EU op tafel legde. Dat bevatte in essentie verschillende opties voor een financieringsmechanisme voor Loss & Damage – het hoofdthema van deze COP – vooral gericht op de meest kwetsbare landen. Die financiering zou wel worden gekoppeld aan van de donoren (inclusief groei-economiën zoals China) en meer ambitie rond mitigatie. Maar dit werd afgewezen door China en een grote groep ontwikkelingslanden. Sindsdien heeft het presidentschap – Egypte – een aantal voorstellen uitgewerkt die een balans zoeken tussen de verschillende posities. Op dit moment (11u Belgische tijd), is het nog niet duidelijk wat de meningen van de verschillende blokken daarover zijn. Óf en hóe we uit de patstelling zullen raken. 

Verder is ook voor veel van de lopende ondersteunende processen rond gender, opvolging en financiering e.a. nog geen consensus bereikt. Ook voor de Cover Decision – de eindconclusies – blijven de discussies moeizaam doorgaan. Het zijn slopende laatste dagen voor de onderhandelaars. De vibe is een pak grimmiger dan in Glasgow vorig jaar 

In ieder geval zal er een klein mirakel nodig zijn om nog van een succesvolle COP te kunnen spreken. 

Wachten en hopen op uitkomst 

Over bos zijn de belangrijkste uitkomsten van deze COP wel al duidelijk. Het wordt vooral nog uitkijken of de oproep tot een ambitieuze biodiversiteits-COP het haalt in de eindconclusies, net als een paragraaf die oproept tot financiering. 

Op dit moment hopen we vooral dat voor uitfasering van fossiele brandstoffen en Loss & Damage nog een voldoende ambitieus compromis wordt gevonden, want een stabiel klimaat is onmisbaar voor bos.

Voor ons, de leden van de klimaatcoalitie hier aanwezig, is het nu vooral afwachten. De paviljoenen zijn gesloten, catering is beperkt tot een minimum. Een groot deel van de tienduizenden die de afgelopen twee weken deelnamen aan COP27 zijn al naar huis, terwijl het belangrijkste moment van de conferentie nog moet komen. Alles hangt af van de inspanningen van de onderhandelaars, delegatiehoofden en ministers, en wat wordt beslist in vooral gesloten vergaderingen tussen landen.  

Fingers crossed.

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees meer artikels