Updates
Nieuws

6 bosrijke vakantiebestemmingen binnen Europa

Zomer! Geen betere periode om de koelte van de bossen op te zoeken en op vakantie te vertrekken. We stellen u voor: enkele bestemmingen in Europa met bossen die doen verbazen door hun grootte, ouderdom, landschap of de ogenschijnlijke aanwezigheid van boskabouters.

Schotland: Ariundle Oakwood

Schotland, het land van de schapen, meren en kliffen? Inderdaad, maar je kan er ook bossen vinden. In het westen van Schotland, aan de oevers van Loch Sunart ben je tegen de avond getuige van conversaties tussen de uilen en kruipen’s nachts de elfjes van onder de met mos begroeide stenen naar boven. Het bos is een overblijfsel van de eikenbossen die ooit de Atlantische kust van Noorwegen tot Portugal bedekten. Tot 1876 werden de bomen beheerd als hakhout voor de productie van houtskool, nadien werd het bos gebruikt als gebied voor schapen (Schotland zou Schotland niet zijn als er niet ergens schapen zouden opduiken). De bomen worden sindsdien niet meer gebruikt als productiehout en de ouderdom van de hakhoutstoven geeft hen een sprookjesachtig karakter.

Met de trein vanuit Brussel: Eurostar tot Londen, Caledonian Sleeper tot Fort William.

Frankrijk: Vogezen

Het gebied van de bossen en Ballons (bolvormige bergen) vertoont veel gelijkenissen met het Zwarte Woud. De bergen bekleed met beuken en sparren bieden vele mogelijkheden. In de zomer houden het bos en de meren je koel, in de winter krijg je met je sneeuwschoenen vanop de crêtes een adembenemend zicht over het landschap.

Met de trein vanuit Brussel: tot Colmar, met een overstap in Parijs, Straatsburg of Luxemburg.

Duitsland: Zwarte woud

Een klassieker, maar doordat dit het grootste bosgebied is in Duitsland én dicht bij België is gelegen, verdient het toch een plaats op dit lijstje. De sprookjes van de gebroeders Grimm spelen zich af in dit bos. De sprookjes kregen er dan ook een vaste plaats. Maar de naam Schwarzwald stamt al uit de periode dat de Romeinen het gebied ‘ondoordringbaar en onheilspellend’ vonden doordat het grotendeels donkere, dichtbegroeide dennen- en sparrenbossen zijn.

Met de trein vanuit Brussel: Naar Offenburg of naar Freiburg, met een overstap in Keulen.

Luxemburg: Mullerthal

Deze regio dankt zijn bijnaam ‘Klein Zwitserland’ aan het golvende landschap. Toch is dit niet het meest opvallende kenmerk van dit gebied, want dat zijn ongetwijfeld de rotsformaties die overal in het bos opduiken. Watervallen, kloven, uit steen gehouwen paden, grotten,… Mullerthal is een gebied voor avonturiers én landschapsliefhebbers. Erosie door water en wind maakte dit gebied met zandsteenrotsen tot de afwisselende biotoop die het is.

Met de trein vanuit Brussel: De Belgische treinen rijden rechtstreeks tot Luxemburg. Van daaruit zijn er bussen naar Echternach.

Duitsland: Eifel

De Eifel begint aan het drielandenpunt en een bezoek is ideaal te combineren met Luxemburg. Het gebied is zeer gevarieerd met een deel vulkanische kratermeren (Maare), glooiende heuvels rond de Moezel en meer grillige bergen in het centrum. Het Noordelijk gedeelte van de Eifel vormt een nationaal park, dat bestaat uit het beukenbos dat oorspronkelijk de hele Eifel bedekte. In het verleden werden veel sparren aangeplant voor de productie van houtskool, maar de terugkeer van de beuk wordt sterk gestimuleerd.

Met de trein vanuit Brussel: trein tot Keulen, daar overstappen naar Gerolstein.

Roemenië: Karpaten

Iets verder weg, en daarom minder bekend in Europa, zijn de beukenbossen op de hellingen van de Roemeense Karpaten. Onlangs werden deze bossen, samen met het Zoniënwoud in België, toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst. Deze voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s vormen een uitbreiding op de reeds beschermde gebieden in Oekraïne, Duitsland en Slovakije. De prachtige wouden zijn leefruimte voor bruine beer, wolf en lynx.

Met de trein vanuit Brussel: Neem de Duitse ICE treinen tot in Wenen (alternatief: de nachttrein van Keulen naar Wenen). Vanuit Wenen kan je rechtstreeks met de nachttrein naar Sibiu of Boekarest.

Met de trein is altijd een beetje reizen. Als het toch niet lukt, compenseer dan je autorit of vliegreis met Treecological.

Terug

Natuurherstel rendeert: 1 euro levert er 8 op voor de samenleving

Klimaat haalt bomen en hun favoriete schimmels uit elkaar

Lees meer artikels