Updates
Nieuws

GZA ziekenhuizen vereeuwigt dankbaarheid voor haar personeel met een Heldenbos

Tijdens de eerste lockdown organiseerden burgerinitiatief BedanktMerci, BOS+ en Bigtrees de Heldenboscampagne. Met als resultaat meer dan 18.000 bomen in zes nieuwe bossen in vijf provincies; allemaal bomen die burgers en bedrijven kochten ter ere van hun persoonlijke coronaheld.

De Heldenbossen kwamen er onder andere door GZA Ziekenhuizen en GZA Zorg en Wonen. Daar is te horen dat ze de bomen hebben aangekocht omwille van twee grote redenen: als “duurzaam” dankwoord aan al hun medewerkers voor het bijzonder jaar 2020, maar ook voor de vele jaren die nog komen. Daarnaast is het ook een concrete actie naar aanleiding van de ambitie van GZA om ook aan duurzaamheid binnen de maatschappij bij te dragen. In tweede instantie doen ze het dus voor álle mensen.

Met de Heldenboscampagne zochten de initiatiefnemers naar een manier om de mensen die zich dagelijks inzetten voor het welzijn van hun medemens op een blijvende manier te bedanken. Ondertussen zijn bijna alle Heldenbossen, die levende monumenten moeten worden, in de verschillende Vlaamse provincies aangeplant, samen goed voor meer dan 18000 bomen verspreid over een oppervlakte van 9.75 hectare.

Er zijn Heldenbossen aangeplant in Moerbeke en Zulte (Oost-Vlaanderen), Poperinge (West-Vlaanderen), Houthalen-Helchteren (Limburg) en Aartselaar (Antwerpen). Het laatste Heldenbos in Halle (Vlaams-Brabant) wordt later deze maand aangeplant. En die zijn er dus onder andere gekomen dankzij de steun van GZA ziekenhuizen en GZA Wonen Zorg en Wonen.

GZA Ziekenhuizen telt ongeveer 3000 medewerkers en 400 artsen. Bij GZA Zorg en Wonen werken iets meer dan 2000 medewerkers. Vanuit een interne denktank werken ze daar diverse ideeën uit in het domein van duurzaamheid en innovatie. Daarbij baseren ze zich op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen vanuit de VN. “Twee van de vijf grote thema’s zijn “mensen” en “planeet”. Om ons spreekwoordelijk “steentje” bij te dragen, vinden we het initiatief van BOS+ zeer toepasselijk als concrete actie”, zegt Helena van Bauwel van de cel Beleidsondersteuning bij GZA.

Welke boodschap heeft de directie van GZA voor haar personeel? Met welke woorden willen jullie hen nog graag eens extra in de verf zetten?

Twee golven hoog in 2020, en een kleine zomerpiek, dat ging (en gaat) door ieders persoonlijk leven, maar ook door onze GZA-voorzieningen. De eerste golf dreef ons op adrenaline, ook het handgeklap en het trommelgeroffel om 20 uur volgde hetzelfde ritme. Helaas werd het duidelijk dat dit verhaal nog niet snel gedaan was. Het bleken “tsunami’s”, waarbij het steeds moeilijker in te schatten werd hoe hoog of hoe hard ze ons en onze patiënten of cliënten gingen impacteren.

Onze medewerkers hebben evenwel op zeer flexibele, intense en professionele wijze het virus in al zijn vormen en gevolgen ondergaan, bevochten en waar mogelijk, ingedijkt. Een marathon … naar kennis en kunde, … naar bescherming, … naar veiligheid, … naar menselijkheid, … naar verbondenheid, … naar zoveel meer … Daarvoor willen we al onze medewerkers nogmaals bijzonder bedanken met dit Heldenbos als blijvende herinnering aan 2020.

 

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees meer artikels