Updates
Nieuws

“Alarmerend”: driekwart van planten al bedreigd voor ze ontdekt zijn

© Grauwe wasplaat (Vilda - Jeroen Mentens)

Van alle planten die nog niet ontdekt zijn, is 77 procent al bedreigd. Dat blijkt uit wereldwijde analyse door tweehonderd onderzoekers, waar ook de Plantentuin Meise aan meewerkte. 

Momenteel zijn er zo’n 350.000 soorten planten die een naam dragen en wetenschappelijk werden beschreven. Daar moeten er nog minstens 100.000 aan toegevoegd worden, schatten wetenschappers, maar dat wordt een race tegen de klok. Van de “onbeschreven” plantensoorten is al 77 procent bedreigd. 

Dat blijkt uit de vijfde editie van “State of the World’s Plants and Fungi”, een titanenwerk door de Royal Botanical Gardens KEW, waar ook onderzoek door de Plantentuin Meise een bijdrage aan leverde. 

Dubbele crisis

Sinds begin 2020 zijn al meer dan 18.800 nieuwe soorten planten en schimmels geregistreerd, maar veel van die “nieuwe” plantensoorten zijn al bedreigd of uitgestorven tegen de tijd dat ze officieel worden benoemd en erkend. Dit is bijvoorbeeld het geval met de nu uitgestorven watervalorchidee.

Ook van de bloemen die wel al gekend zijn, heeft 45 procent overigens nu de status “bedreigd”. De alarmerende cijfers zetten de oproep van wetenschappers kracht bij om nieuw ontdekte soorten ook als bedreigd te beschouwen: er is snel actie nodig om ze te beschermen

“De natuur wordt momenteel geconfronteerd met een dubbele crisis, die van de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit”, zegt Steven Dessein, administrateur-generaal van Plantentuin Meise. “Dankzij het werk van onze bio-informatici en de internationale uitwisseling van gegevens krijgen we een beter beeld van hoe het gesteld is met de biodiversiteit.”

Hiaten

Het rapport is het resultaat van samenwerking van 200 wetenschappers van 102 instellingen uit 30 landen. Het biedt het beste overzicht van de planten- en paddenstoelenbiodiversiteit tot nu toe, maar het legt ook blinde vlekken bloot. Zo is de kennis van de biodiversiteit in 32 landen “ondermaats”: wetenschappers hebben geen idee wat daar nog te ontdekken valt. Bijna de helft (44 procent) van die blinde vlekken bevinden zich in tropisch Azië.

Ook paddenstoelen en schimmels zijn zo’n blinde vlek. Tot nog toe zijn er amper 155.000 soorten officieel beschreven, maar wetenschappers schatten dat er wereldwijd ongeveer 2,5 miljoen soorten zijn. Meer dan 90 procent van de soorten blijft dus onbekend voor de wetenschap.

Bron: IPS
Terug

Amazonewoud in Ecuador beter beschermd door project met de Sápara

Ontbossing bedreigt nu ook beschermd natuurreservaat en inheemse gemeenschappen in Peru

Lees meer artikels