Updates
Nieuws

Biodiversiteitstop COP15

© Photo by IISD/ENB

Was de COP niet al afgelopen? 

Het woord ‘COP’  is de afkorting van Conference of the Parties. Voor de meesten onder ons is COP vooral een synoniem van ‘klimaattop’. Maar COP’s vinden ook plaats voor andere onderwerpen waarover op wereldniveau moet worden beslist.  

De klimaat-COP’s zitten aan 27 en vinden plaats onder het UNFCCC – het kader van de Verenigde Naties voor klimaatverandering. Veel minder bekend maar zeker niet minder belangrijk zijn de jaarlijkse biodiversiteit-COPs. Die vinden op hun beurt plaats in het kader van het wereldwijde Biodiversiteitsverdrag (Engelstalige afkorting: CBD). De CBD COP die op 7/12 van start ging in Montreal in Canada, is de 15e editie. 

Belang van COP15 

Net zoals de klimaattop, duurt de CDB COP een tweetal weken. In die tijd onderhandelen landen over maatregelen om wereldwijd biodiversiteitsverlies te stoppen. En net zoals bij klimaat, hoe de inspanningen en vooral kosten daarvoor zullen worden verdeeld.  

Deze COP wordt een extra belangrijke editie: normaal zou het ‘post-2020 wereldwijde kader voor biodiversiteit’ worden afgeklopt. Dat kader zou doelstellingen en concrete acties bevatten om het verlies van soorten en vernietiging van ecosystemen wereldwijd te stoppen en om te keren – voor de komende 10 jaar.  

Om van een geslaagde COP15 te kunnen spreken, is het cruciaal dat dit kader ambitieus en concreet is. Zeker omdat vrijwel geen enkele van de doelstellingen van het vorige plan, dat afliep in 2020, werden gehaald 

Voor bossen is het bovendien ook extra belangrijk dat er veel aandacht gaat naar landgebruiksveranderingen – waaronder ontbossing – en de impact van consumptie daarop.  Het akkoord tussen de Europese instellingen over de EU-wet tegen geïmporteerde ontbossing is daar hopelijk een positieve voorbode van.  

We gaan er zelf niet naartoe, maar BOS+ zal de COP15 mee opvolgen van hieruit. Stay tuned!

Terug
Beleidsmedewerker tropen

Pieter Van de Sype

pieter.vandesype@bosplus.be

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels