Updates
Nieuws

Boliviaanse vuurhaarden slaan over naar nationaal park, inheemse gemeenschappen verliezen alles

Terwijl het in België overstroomt, woeden in Bolivia hevige branden. Ten noorden van La Paz zijn de bufferzones rond het Nationaal beschermd park Madidi afgebrand en het vuur infiltreert momenteel dit uniek stuk Amazonewoud. Ook nabij de grootste stad van het land, Santa Cruz, leeft de bevolking in een rookwalm.

Nationaal Park Madidi is onderdeel van het Boliviaanse Amazone-bassin en is onderdeel van ’s werelds grootste beschermde stukken natuur. Dat de branden tot zo ver het woud dat normaal vochtig is, binnendringt, is een nieuw dieptepunt van de huidige klimaatontwrichting.

Aan de rand van dit park wonen inheemse gemeenschappen van en rond het bos, op nog een ruime afstand van het beschermde gebied. Zij leefden de afgelopen dagen al in extreme hitte en droogte en zagen sinds gisteren hun leefomgeving, hun huizen en hun gewassen letterlijk in rook opgaan. De gemeenschap van Buena Vista moest in allerijl geëvacueerd worden. Het blussen van de branden, de logistiek en enige vorm van herstel gaat de mogelijkheden van deze kwetsbare gemeenschappen nu helemaal boven het hoofd en ze hebben dringende hulp nodig.

Recordhitte Santa Cruz

Verderop naar het oosten baadt Santa Cruz de La Sierra, met 2 miljoen inwoners de grootste stad van het land, in rook. Onze medewerker vanuit Bolivia, Gustavo Mariaca, geeft uitleg. “Rook komt eigenlijk heel het jaar voor, vanwege de grootschalige veeteelt hier waarvoor grote stukken land worden ontbost en de bomen verbrand. Maar waar normaal regen soelaas biedt begin november, blijft die nu vanwege de klimaatverandering uit. De afgelopen week werden in de omgeving verschillende hitterecords gebroken met temperaturen tot wel 43°C. Het is dan ook -helaas- geen verrassing dat de bosbranden in deze regio opflakkeren.”

De lokale gemeenschappen in deze regio houden de bosbranden scherp in de gaten om er op tijd bij te zijn, mede dankzij een sterk GPS monitorings- en waarschuwingssysteem dat BOS+ samen met lokale partner IBIF (Instituto Boliviana de Investigación Forestal) opzette. Dit stelt de inheemse gemeenschappen in staat om dankzij satellietbeelden branden vroegtijdig op te sporen en te bestrijden.

 

Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels