Updates
Nieuws

Daar zijn de voorjaarsbloeiers

Samen met de lente ontwaken ook de eerste bloemen. Nu de bomen nog geen bladeren hebben, profiteren deze voorjaarsbloeiers volop van de eerste warme zonnestralen. Elk op hun beurt toveren ze het bos om tot een kleurrijk schouwspel. 

Het begint half maart met de wuivende witte kopjes van de bosanemoon. Hier en daar kleuren ze rozig tot licht paars. En ze worden vaak bijgestaan door de felgele bloemen van speenkruid. Het bosanemoontje ziet er misschien wat simpel uit, maar een simpel plantje is het allerminst. Ze groeien bij voorkeur in oude bossen en oude houtkanten. Zo vertelt de bosanemoon ons eigenlijk dat dat plekje wellicht een bossig verleden heeft. 

Helemaal feeëriek wordt het als je ze met z’n duizenden tegelijk ziet bloeien.

Zo’n explosie van bloemenpracht kan je bewonderen op heel wat locaties: van in het Zoniënwoud, over (oude) loofbossen in de Vlaamse Ardennen, tot in het Heuvelland. 

Echte toplocaties zijn het Bertembos in Vlaams-Brabant en natuurreservaat het Burreken in Oost-Vlaanderen. Miljoenen bloemetjes vormen er witte tapijten met rozige en gele accenten. 

Wie niet genoeg kan krijgen van de fleurige voorjaarspracht kan terecht op deze website. Je vindt er niet enkel een overzichtskalender van wie wanneer bloeit, maar de beste locaties worden ook, euh, in de bloemetjes gezet. 

Terug

100 schoolkinderen kleuren eigen speelbos op ‘betonzinnig’ plein in Antwerpen

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Lees meer artikels