Updates
Nieuws

Dagelijks meer bewegen houdt ons gezond

Als we onze dagelijkse lichaamsbeweging zelfs maar een beetje verhogen, kan dat tot miljoenen minder zieken leiden in Europa. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spoort ons aan om meer te genieten van sporten en bewegen.

Step up! kopt het rapport dat de WHO en de OESO lanceren en waarin aangetoond wordt hoe we tegen 2050 meer dan 11 miljoen niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) kunnen voorkomen. Concreet gaat het dan over 3,8 miljoen gevallen van hart- en vaatziekten, 3,5 miljoen depressies, bijna 1 miljoen gevallen van diabetes type 2 en meer dan 400.000 verschillende soorten kanker.  

De sleutel? Je dagelijkse lichaamsbeweging opschalen tot het minimale niveau dat de WHO aanbeveelt. Het kan duizenden sterfgevallen voorkomen en miljarden aan uitgaven voor gezondheidszorg in de hele EU besparen. 

150 minuten

Een derde van de Europeanen heeft te weinig lichaamsbeweging – 45 procent zegt zelfs nooit te sporten. Dat leidt tot miljoenen mensen die ziek worden en daardoor ook hun financiële welzijn zwaar onder druk zien staan. De vier meest dodelijke NCD’s zijn hart- en vaatziekten, kanker, chronische ademhalingsziekten en diabetes. 

Om het niet zover te laten komen beveelt de WHO ten minste 150 minuten matig intensieve lichaamsbeweging per week aan. Uit het nieuwe rapport blijkt dat, als iedereen dit advies zou opvolgen, jaarlijks meer dan 10.000 vroegtijdige sterfgevallen in de EU kunnen worden vermeden. 

Gezondheid en geluk

Volgens Ulrik Vestergaard Knudsen, adjunct-secretaris-generaal van de OESO, kan beleid dat meer lichaamsbeweging stimuleert een echte win-winsituatie opleveren. “Het draagt bij tot een gelukkig en gezond leven en verlaagt tegelijkertijd de kosten voor de gezondheidsstelsels en de samenleving”, zegt Knudsen. “De EU-landen kunnen bijna 8 miljard euro per jaar besparen door meer in te zetten op beweging en zo de last van NCD’s te verminderen.” 

Doe mee met 30-30 en beweeg minstens 210 minuten per week!

Tijdens de campagne motiveren we deelnemers om dagelijks minstens een half uur te bewegen in een groene omgeving. Registreren kan hier. Schrijf je bovendien in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks tal van tips en inspiratie om bewegingsactiviteiten in de natuur nóg leuker te maken.

Terug

Bovengrondse koolstofopslag in beheerde en onbeheerde bossen in Vlaanderen

Verslag themavoormiddag: de houtsector en import in Vlaanderen 

Lees meer artikels