Updates
Nieuws

Het plantseizoen zit er op: een dikke, euh… enorme 30 hectare nieuw bos! 

© Leon Alders

De late herfst en winter is het moment bij uitstek om boompjes te planten en dat deed BOS+ dan ook met veel plezier. Wortelen sinds kort overal in Vlaanderen: vier nieuwe Wonderwoudjes, twee Agroforestry-aanplantingen, een herdenkingsbos, een geboortebos, bijna 700 boompjes met een boodschap, 2400 ‘illegale’ boompjes, verschillende bedrijfsbossen, twee nieuwe bossen in samenwerking met Limburg.net en als kroon op de stam: het Ordinabos van maar liefst 13.5 ha. Samen goed voor meer dan 30 hectare nieuw bos in Vlaanderen. 

 

Hét hoogtepunt van dit plantseizoen (en eigenlijk vele plantseizoenen daarvoor): 13,5 (jawel, dertieneneenhalve!) hectare Ordinabos in één keer aangeplant in Pelt. Een zelden geziene oppervlakte, zeker voor een niet-natuurbeheerder. Maar liefst 25.070 bomen: wintereik, zomereik, lijsterbes en vuilboom, aangevuld met haagbeuk, winterlinde, ratelpopulier en grove den. Het Ordinabos is omringd door vooral uitheems naaldhout en dit nieuwe inheemse loofbosblok is op die plek dus een zeer grote ecologische meerwaarde. En omdat bosuitbreiding ook gewoon vanzelf gaat, laten we de helft van de oppervlakte ongemoeid aangezien de combinatie van groepsgewijze aanplant en spontane verbossing leidt tot structuur-, en soortenrijke bossen. Het logo van Ordina is aangeplant in grove den. 

Het logo van Ordina werd aangeplant in grove den (foto: Maurice Ooms)

Tien bedrijven sponsorden op verschillende locaties in Vlaanderen een bos dat nu hun naam draagt. Samen goed voor zo’n 10 hectare nieuw bos. Op onze bedrijfsbossenpagina vind je een overzichtskaartje met alle bedrijfsbossen, hun oppervlaktes en locaties. Bedankt Crius, Eurabo, Juntoo, DWSE, Dégage, Henkel, Eneco, Greenpeace, Pierre Fabre en Balthazar Events!

Enthousiaste plantertjes in Lievegem (foto: Arne D’hont)


Op Sinterklaasnacht 2022 kregen 2400 boompjes een plekje op een terrein van de Vlaamse Waterweg. Deze illegale boompjes zorgden voor heel wat ophef, maar soms kiest BOS+ om ongehoorzaam te zijn om gehoord te worden

 

Met Limburg.net vieren we in 2023 25 jaar samenwerking. In januari werd deze uitzonderlijke samenwerking alvast gevierd met uitbreiding van het Hortelbos met 1 ha tot in totaal 16 ha en van de Herkenrodebossen met 1,5 ha tot in totaal 19 ha. In totaal plantten we de voorbije 25 jaar samen 92,6 ha!

Het versnipperde Herkenrodebos werd beter aaneengesloten dankzij een aanplant mogelijk gemaakt door Limburg.net.

Verder plantten we in Heist-op-den-Berg twee bossen voor het leven: een herdenkingsbos en een geboortebos. De boompjes met een boodschap die in de loop van vorig jaar geschonken werden kregen een plaatsje in Bonheiden. In Oosterzele plantte landbouwer Isabelle in het kader van ons Agroforestry-project een hoogstamboomgaard met appel, peer, kweepeer,… en een houtkant van kornoelje en vlier aan. Bedoeling is om al deze vruchten in vruchtensappen te verwerken. In Brakel heeft Landbouwer Frank zijn weides beplant met bomen zoals winterlinde en wintereik voor het hout, en tamme kastanje en hazelaar voor de noten. Hij legde ook een hoogstamboomgaard van appel aan om op termijn cider te maken, zoals zijn vader en grootvader deden. En tot slot kregen Niel, Kiel, Ichtegem en Brussel een nagelnieuw Wonderwoudje.

Projectmedewerker Nancy licht toe hoe de aanleg van zo’n Wonderwoudje nu juist in zijn werk gaat.


Terug

Een bewogen jaar voor Cacao

De strijd is nooit gestreden

Lees meer artikels