Updates
Nieuws

Sponsor Wards fietstocht naar en voor de Congolese bossen

Ward Baetens, fervent bos- en fietsliefhebber, fietst naar Idiofa, in de provincie Kwilu van Democratische Republiek Congo, en laat zich hiervoor sponsoren via de actiepagina van BOS+. Het geld dat hij bijeen fietst gaat naar een project van de Gentse B&B en NGO Faja Lobi en BOS+, bij wie hij bij aankomst ook als vrijwilliger aan de slag gaat. Steun jij Ward in zijn missie voor de Congolese bossen?

Met de fiets naar Congo. Het klinkt als een onbegonnen werkje, maar het is precies wat Ward Baetens gaat doen. De 31-jarige Gentenaar vertrekt midden maart met zijn stalen ros zuidwaarts, richting Idiofa, met als doel het lokale project van Faja Lobi en BOS+ te ondersteunen.

De dag van vertrek staat voor de deur, maar vertrekken zit er niet in zonder eerst uitgebreid te brunchen bij de Gentse B&B Faja Lobi. Eens in Idiofa toegekomen, gaat Ward ter plaatse als vrijwilliger bij de organisatie aan de slag, die hoopt om uiteindelijk 50.000 hectare Congolees woud te herstellen.

Aangekomen in het Faja Lobi project zal ik vrijwillig meehelpen. Zo zal ik onder andere bomen planten en waar mogelijk ook andere taken opnemen” vertelt Ward Baetens.

Sponsor Ward, herstel het Congolees woud

Maar de handen uit de mouwen steken is niet de enige doelstelling die Ward met zijn avontuurlijke missie wil bereiken. Hij wil ook financieel bijdragen aan het project. Hij besloot een fondsenwervende actie op te zetten via de website van BOS+.

“De actiepagina heb ik leren kennen via de social media platformen van BOS+. Het geld dat ik inzamel gaat rechtstreeks naar het Faja Lobi project om bomen te planten, de lokale werking te ondersteunen,… ” zegt Ward.

BOS+ maakte voor Ward een eigen actiepagina aan, waarop je een bijdrage kan doen aan zijn initiatief. De teller staat momenteel halverwege, maar hij hoopt in totaal vierduizend euro of meer bij elkaar te fietsen.

Ik zou graag 4.000 euro inzamelen maar als het goed gaat wil ik graag de inzameltermijn en het bedrag verhogen”, lacht Ward.

Het project van Faja Lobi en BOS+

De sympathieke Gentenaar is geen vreemde bij BOS+. Enkele jaren geleden liep hij namelijk stage binnen het project ‘Klimaatadaptief Beheer’. 

“Ik onderneem deze actie om de belangstelling voor het Congolese woud te vergroten, om de aandacht te vestigen op de biodiversiteit die er huist en de gemeenschappen die er rond wonen en erg afhankelijk zijn van het woud voor voedselvoorziening en energiebehoefte” vertelt Ward.

Omdat Faja Lobi een Belgische organisatie is die zich al heel lang inzet voor het Congolese woud, was de keuze voor Ward om een project van de organisatie en BOS+ te steunen snel gemaakt. 

Sinds de oprichting van Faja Lobi in 2012 werd al 3000 ha tropisch bos hersteld. De komende jaren schalen ze dit aantal exponentieel op, met een lange termijndoel van 50.000 ha herbebossing. Onlangs sloot de organisatie ook een samenwerking met het World Resource Institute (WRI) om 5.000 ha bos te herstellen.

Herstel en herbebossing op deze schaal geeft de lokale biodiversiteit in de regio een gigantische fundering. De keuze voor inheemse soorten laat bovendien toe dat lokale fauna en flora gedijen. Deze stijging van biodiversiteit geeft de gemeenschap meer voedselzekerheid, zorgt voor medicinale producten en lianen voor bouw en voor mandenvlechten.

Zet je eigen actie op

Ook een actie opzetten? Dan geeft Ward je graag wat advies:

Mijn tip is om een actie uit te kiezen waar je jou volledig in kan vinden en deze dan gewoon op te zetten. Ik vind het persoonlijk heel tof om een fietsreis te koppelen aan deze sponsoractie.” 

 

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels