Updates
Nieuws

De laatste Sápara versterken, is het Amazonewoud beschermen

© BOS+

Met minder dan 500 zijn ze nog, de Sápara. De inheemse gemeenschap leeft diep in het Amazonewoud in Ecuador, maar voert een brutale overlevingsstrijd. Niet man tegen man, maar tegen de extractieve industrie, waaronder olie-ontginning en houtkap. BOS+, met de steun van Provincie Vlaams-Brabant, versterkt hen in hun bestaansrecht. Onze projecten helpen hen hun woud – en daarmee hun levenswijze – te beschermen tegenover de acute dreiging van oliebedrijven en illegale ontbossers. 

© BOS+

In een klein vliegtuigje reisde BOS+ medewerkster Diana Quilumba onlangs af naar Torimbo, één van de 23 gemeenschappen van de Sápara. De gemeenschap, enkel op deze manier te bereiken, richtte zopas een nieuwe hut op: het Huis van de Kennis. De Sápara hielden er een boeiende samenkomst om de voorouderlijke kennis van hun volk te consolideren. 

Sápara in de schijnwerpers

De leidende rol die de Sápara opnamen in de bijeenkomst, vond Diana bijzonder. “Bij het tonen van de schat aan kennis waarover ze beschikken over het woud, schitterden ze”, vertelt ze. “De functionarissen van de overheid moesten hun best doen om alles te kunnen neerschrijven.”

Die functionarissen waren er om de kennis van de Sápara te officialiseren, maar ook en vooral om bij te leren. Zo was er iemand van het ministerie van Gezondheid, die gretig bijleerde toen de ouderen medicinale planten en hun toepassingen ervan begonnen op te sommen. Waar groeien deze planten, hoe vind je ze en hoe prepareer je ze? Niet alleen gebeurde dat mondeling, ze toonden ook hoe je er medicijnen van kon maken en ziektes of wonden mee kon aanpakken. 

Froilán Grefa, medewerker van het ministerie van onderwijs in Ecuador, taalkundige en zelf Sápara van oorsprong, registreerde er de Cayapi taal. Die wordt enkel nog gesproken door de twee dorpsoudsten van de Torimbo gemeenschap. Eén van de sprekers nadert de 100 jaar, wanneer zij sprak klonk het eerder als een gefluister, waar iedereen met veel aandacht naar luisterde. 

Bomen kweken voor een betere toekomst

Na de eerste dag over de voorouderlijke kennis, volgde een bezoek aan de door BOS+ mee opgezette boomkwekerij. Bepaalde boomsoorten dreigen te verdwijnen uit het territorium van de Sápara, en BOS+ begeleidt hen om deze nu zelf te kweken en aan te planten. Met name boomsoorten die veel fruitsoorten voortbrengen zijn handig voor de Sápara, alsook soorten die hardhout opleveren. In een duurzaam bosbeheer kunnen die de inkomsten van de hele gemeenschap verhogen en ook hun voedselvoorziening stabieler maken. 

Indigenous-member-shows-tree-nurserie© BOS+

EcoCiencia, onze Ecuadoraanse partner voor dit project, gaf ook nog enkele trainingen over cameravallen aan de Sápara. Dankzij de steun van BOS+ trainde EcoCiencia een monitoring eenheid van Sápara. Die monitors houden actief het territorium in de gaten, om nefaste activiteiten zoals illegale houtkap of olie-ontginning op tijd te spotten en te voorkomen. Cameravallen kunnen niet enkel deze activiteiten helpen spotten, maar brengen ook de enorme biodiversiteit van dit gebied in kaart. 

© BOS+

Lees meer over de 11-campagne.

Dit project werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Provincie Vlaams-Brabant. 

Terug

Nog vragen

Samenwerken met BOS+ of onze projecten in de tropen steunen? Neem contact op met onze medewerkers uit Latijns-Amerika.

Teamcoördinator Latijns-Amerika & landenvertegenwoordiger Ecuador

Debbie Eraly

debbie.eraly@bosplus.be
Landenvertegenwoordiger Ecuador

Diana Quilumba

diana.quilumba@bosplus.be

60 organisaties voeren actie bij Vlaamse ministers Demir, Brouns en Rutten: “Trek de natuurherstelwet over de streep”

Verslag excursie houtproductie in de Dijlevallei

Lees meer artikels