Updates
Nieuws

Denderleeuw viert mijlpaal met aanplant van het 20e Wonderwoudje 

Op dinsdag 10 december 2024 wordt in Denderleeuw het 20e Wonderwoudje in Vlaanderen aangeplant. Wonderwoudjes zijn een initiatief van natuurorganisatie BOS+, waarbij zij gemeenten en andere partners ondersteunen in de aanleg van kwalitatief groen met een ecologische en sociale meerwaarde. Het project in Denderleeuw, in samenwerking met buurtbewoners en leerlingen van VBS De Wereldboom, markeert een bijzondere mijlpaal in de groei van dit succesvolle initiatief. Het Wonderwoudje wordt niet zomaar een groen stukje, maar een levendige en biodiverse ontmoetingsplek, ontworpen voor en door de buurt. 

Participatie als sleutel tot succes 

Het afgelopen jaar werkten buurtbewoners via een participatietraject mee aan het ontwerp van het Wonderwoudje. Hun ideeën, suggesties en feedback werden integraal verwerkt, waardoor het grasveld wordt omgetoverd tot een groen paradijs dat aansluit bij de wensen van de gemeenschap. Deze aanpak weerspiegelt de kern van het Wonderwoudjes-concept: iedereen betrekken bij het creëren van een plek waar natuur, ontspanning, spel en ontdekking samenkomen. 

Feestelijke aanplant en viering 

De aanplant vindt plaats met de hulp van enthousiaste leerlingen uit het derde tot en met zesde leerjaar van VBS De Wereldboom. Vanaf 16u zijn ook de buurtbewoners van harte welkom om de laatste boompjes in de grond te zetten en het Wonderwoudje feestelijk in te huldigen. Een warm drankje zorgt voor een gezellige afsluiting van dit bijzondere moment. 

Waarom Wonderwoudjes? 

“Met de wonderwoudjes willen we saaie grasvelden of nutteloos beton omtoveren tot biodiverse plekken, samen met en voor de buurt”, legt Nancy Pausenberger van BOS+ uit. “Zo creëren we toevluchtsoorden voor mens en dier, en broodnodige buffers tegen het veranderend klimaat. Door klimaatverandering krijgen we steeds meer te kampen met extreme neerslag, of net lange periodes van droogte en hitte in de zomer. Die worden nog eens versterkt door het hitte-eilandeffect  in steden en gemeenten, wat zorgt voor een onaangename leefomgeving. Meer bomen en groen zorgen ervoor dat water beter kan infiltreren, en voor een verkoelend effect in de zomer. Daarbovenop krijgt ook de biodiversiteit een boost.”  

Het wonderwoudje in Denderleeuw is het 20ste op de teller. In Kortrijk ging het allereerste wonderwoudje de grond in 2021. Sindsdien volgden projecten in onder andere Lendelede, Roeselare, Niel, Wellen, LaarneMaar voor BOS+ mag het initiatief nog verder uitgroeien. “Het fijne van het project is dat buurtbewoners worden uitgenodigd om samen mee het wonderwoudje te creëren en al snel resultaat zien. Na één jaar gaan dan ook de eerste bomen in de grond en kunnen ze ervan genieten”, legt Nancy Pausenberger uit. 

Terug

Minibosjes zijn maatwerk

Bouwen of beschermen?

Lees meer artikels