Updates
Nieuws

Van saai grasveld naar Wonderwoudje: jouw buurt groener met een Wonderwoudje!

Dit plantseizoen wordt een bijzondere mijlpaal bereikt: het 20e Wonderwoudje gaat de grond in. Maar het einde is nog lang niet in zicht, want in vier andere gemeenten zijn de participatietrajecten al in volle gang. Het Wonderwoudjesleger is vastberaden om saaie grasveldjes en ongebruikte verhardingen om te vormen tot weelderige, biodiverse, en klimaatbestendige buitenruimtes waar iedereen van kan genieten. 

Wat is een Wonderwoudje? 

Het idee achter deze Wonderwoudjes is even simpel als krachtig: een stukje groen voor en door de buurt. We creëren biodiverse oases die uitnodigen om te ontspannen, ontmoeten, spelen en ontdekken. Gemeenten, zorginstellingen, jeugdverenigingen en bedrijven worden aangemoedigd om een Wonderwoudje aan te leggen. Zo ervaren ze zelf hoe het is om de stedelijke buitenruimte op een andere manier in te richten. Binnen 1 tot 1,5 jaar kan je al genieten van je Wownderwoudje. We ontzorgen de gemeente of vereniging en nemen de participatie, het ontwerp en de coördinatie van de aanplant op ons.  

Waarom is groen belangrijk voor jouw buurt? 

Het klimaat verandert. Hittegolven en extreme neerslag zijn geen toekomstige bedreigingen meer, maar een realiteit. Dat we meer groen in onze steden nodig hebben, is duidelijk. Een recente studie van de Universiteit Gent bevestigde nog maar eens dat bomen overdag de beste airco’s zijn tijdens hittedagen. Op locaties met 100% bedekking door boomkruinen zakt de temperatuur maar liefst 5,5 graden en 8,8 graden op dagen met extreme hitte in vergelijking met een verhard oppervlak 

Daarom wordt er naar (minimum) 30% kroonbedekking gestreefd: dit kan in de zomer het verschil betekenen tussen een onleefbare of zomerse stad. Onze Wonderwoudjes ruilen verharding in voor groen, bieden verkoeling voor iedereen en maken steden weer leefbaar. 

En behalve de klimaatcrisis, staat ook de biodiversiteitscrisis voor de deur. Driekwart van onze insectenpopulatie is in de laatste 30 jaar verdwenen, en dat is alarmerend nieuws. Want zonder wilde bijen, vlinders en andere wilde bestuivers komt niet alleen ons ecosysteem in gevaar, maar ook onze voedselvoorziening. 

Met de Wonderwoudjes probeert het Wonderwoudjesleger ook hier verandering in te brengen. De woudjes vormen stapstenen van biodiversiteit in stedelijke gebieden, waar dieren en planten weer een plek vinden. Met inheemse en streekeigen beplanting zorgen ze voor een gezonde structuur die bijdraagt aan het herstel van lokale ecosystemen. 

Doe mee! 

Het Wonderwoudjesleger nodigt iedereen uit om mee te doen. Van gemeenten tot scholen en van bedrijven tot zorginstellingen: iedereen kan bijdragen aan een stad waar natuur, mens en dier samenkomen. Want de toekomst van de stad is groen – en het begint met een klein woudje, vol wonderen. 

Geïnteresseerd in een Wonderwoudje? Neem contact op via mail met Nancy Pausenberger (nancy.pausenberger@bosplus.be) en ontdek de mogelijkheden! 

Terug

Denderleeuw viert mijlpaal met aanplant van het 20e Wonderwoudje 

Effecten van beheermaatregelen op aanvoer en afvoer van nutriënten in bossen

Lees meer artikels