Updates
Nieuws

Een groene buitenruimte van de crèche versterkt al na een maand het immuunsysteem van uw kind

Experimenteel onderzoek gecoördineerd door het Natural Resources Institute Finland (Luke) heeft voor het eerst aangetoond dat het immuunsysteem van kinderen (3-5 jaar) verbetert wanneer laag struikgewas, gras en plantenbakken worden toegevoegd op de verharde terreinen van kinderdagverblijven.

Een hoog niveau van hygiëne, een stedelijke levensstijl en onvoldoende contact met de natuur verminderen de diversiteit aan microben in ons lichaam. Deze homogeniteit verhoogt de kans op immuunziekten zoals atopie, diabetes, coeliakie en allergieën.

Tientallen vergelijkende onderzoeken hebben al aangetoond dat kinderen die op het platteland wonen en vaker in contact komen met de natuur, een kleinere kans hebben om een ziekte op te lopen die het gevolg is van een verstoord immuunsysteem.

Een recente studie toont aan dat vijf keer per week herhaald contact met de natuur de microben van het orgaansysteem diversifieert waardoor kinderen beter beschermd worden tegen ziekten die door het immuunsysteem worden overgedragen in de kinderopvang.

Voor het eerst wordt aangetoond dat hetzelfde fenomeen zich voordoet wanneer natuurlijke elementen worden toegevoegd aan de verharde buitenruimte van een kinderdagverblijf.

Biodiversiteit vergroot microbiële diversiteit

Tijdens het onderzoek werden laag struikgewas, gras en bloembakken, waarin kinderen gewassen plantten en verzorgden, toegevoegd aan verharde, betegelde en met grind bedekte terreinen van kinderdagverblijven.

De microbiële diversiteit in de kinderhuid verhoogde wanneer kinderen vijf keer per week gedurende een maand in contact kwamen met de natuur. Ook het bloedbeeld veranderde.

Er deed zich een toename voor van gammaproteobacteria die de immuunafweer van de huid versterken waardoor het gehalte van het multifunctionele TGF-β1-cytokine in het bloed verhoogde en het gehalte aan interleukine-17A verlaagde. Interleukine-17A houdt verband met overdraagbare immuunziekten.

“Dit ligt in lijn met de veronderstelling dat contact met de natuur aandoeningen aan het immuunsysteem, zoals auto-immuunziekten en allergieën, voorkomt”, zegt Aki Sinkkonen, wetenschapper bij het Natural Resources Institute Finland (Luke) en hoofdonderzoeker van deze studie.

Natuurlijke microben bieden verscheidene vormen van bescherming aan

“We ontdekten dat ook de darmmicrobiota van de kinderen die deelnamen aan het experiment vergelijkbaar was met de darmmicrobiota van kinderen die elke dag het bos bezochten”, zegt onderzoeker Marja Roslund van de Universiteit van Helsinki.

Op basis van dit onderzoek en eerdere vergelijkende onderzoeken komt Sinkkonen met het volgende verzoek: “de terreinen van alle kinderdagverblijven moeten worden vergroend, omdat dit de regulatie van het immuunsysteem van kinderen al na een maand verbetert. Bovendien bevordert contact met de natuur de motoriek en het concentratievermogen van kinderen en krijgen ze een hechtere band met de natuur.”

Volgens Juho Rajaniemi, professor Stedenbouw aan de Universiteit van Tampere (Finland), laat het onderzoek zien dat tegen lage kosten een plezierige leefomgeving kan worden gebouwd die ook nog eens het welzijn verbetert. “In steden moeten absoluut zoveel mogelijk functionele groene omgevingen worden aangelegd”, moedigt hij aan. “We moeten ons dagelijks leven aanpassen zodat we meer in contact komen met de natuur. Kinderen moeten in plassen kunnen spelen, ze moeten putten kunnen graven in echte grond.”

Tijdens het onderzoek werden 75 kinderen van drie tot vijf jaar een maand lang gevolgd in tien kinderdagverblijven in Lahti en Tampere, Finland.

  • Bron: FACULTY OF BIOLOGICAL AND ENVIRONMENTAL SCIENCES
  • During the study, 75 daycare children of three to five years were monitored for one month at ten daycare centres in Lahti and Tampere (Finland). Changes in microbes in children who attended daycare centres with green yard areas were compared with children who attended normal daycare centres (no green yard area) or nature daycare centres (no green yard area but regular field trips). The study involved the research groups of Heikki Hyöty, professor of virology, and Juho Rajaniemi, professor of urban planning, from the University of Tampere and the research group of Tuure Kinnunen, academy research fellow, from the University of Eastern Finland. The study is part of the thesis of Marja Roslund, master of science in ecology (Univerity of Helsinki). A scientific article of the joint study of Luke, the University of Helsinki, the University of Tampere, the University of Eastern Finland and Charles University in Prague was published in Science Advances.
Bron: NATURAL RESOURCES INSTITUTE FINLAND (LUKE)
Terug

Grondwettelijk Hof laat miljardenbonus overeind die bouwshift blokkeert: “Belastingbetaler, boer en natuur verdienen alsnog een antwoord”

Stedelijke bossen of stedelijke savannes? Slimme verkoeling afgestemd op tijd en plaats

Lees meer artikels