Updates
Nieuws

Jongeren scherp voor klimaatbeleid: “nog even en we stemmen mee”

Steeds meer mensen uit rijke landen zien de klimaatverandering als een echte crisis. Dat blijkt uit een grote peiling van het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) en de Universiteit van Oxford. De sterkste vraag naar klimaatactie komt van jongeren onder de 18 jaar. “Straks gaan die mee stemmen, daar zijn politieke leiders zich maar beter van bewust.”

De publiekspeiling werd gehouden bij in totaal 689.000 inwoners van landen met de belangrijkste economieën van de wereld (G20). 302.000 van de respondenten waren jonger dan 18. De resultaten van de peiling worden vandaag gepresenteerd naar aanleiding van de G20-top volgend weekend in Rome en de klimaattop (COP26) die volgende week in Glasgow van start gaat.

De resultaten geven een goed beeld over hoe, met name jongeren, de klimaatactie en het klimaatbeleid in hun land evalueren en wat ze van hun leiders verwachten.

In sommige landen was het voor het eerst dat jongeren werden bevraagd over het klimaat. De meeste van hen zijn binnen enkele jaren stemgerechtigd, zeggen de onderzoekers. Zij stellen dat deze peiling een goede voorspeller is van de richting die de publieke opinie inzake klimaatbeleid inslaat.

Wereldwijde noodsituatie

In alle onderzochte G20-landen vindt een meerderheid van de jongeren onder de 18 jaar dat de klimaatverandering is uitgegroeid tot een wereldwijde noodsituatie. Zowel een meerderheid van de jongeren in Argentinië en Saoedi-Arabië (63 procent), als in Italië en het VK (86 procent) zijn hiervan overtuigd.

In de meeste landen geloven jongeren sterker dan volwassenen dat het klimaat in een crisis verkeert: Australië (+ elf procentpunten), de Verenigde Staten (+ tien punten) en India (+ negen punten).

We erven een klimaat in crisis

Zonder gedurfde actie van de G20-landen – goed voor 80 procent van de wereldeconomie en 75 procent van de wereldwijde uitstoot- zal het onmogelijk zijn om de opwarming van de aarde op 1,5°C te houden, zoals overeengekomen in het Klimaatakkoord van Parijs in 2015.

“Deze nieuwe publiekspeiling toont dat gemiddeld 70 procent van de jongeren in de G20-landen gelooft dat het klimaat in crisis is”, zegt Achim Steiner van de UNDP. “Jongeren weten dat ze deze noodsituatie zullen erven dus zenden ze een luide en duidelijke boodschap naar de wereldleiders: klimaatactie nú. De wereld kijkt toe hoe landen straks samenkomen op de COP26 in Glasgow om er hopelijk moedige, historische beslissingen te nemen die de toekomst letterlijk zullen veranderen.”

Bosbehoud en hernieuwbare energie

Jongeren in de onderzochte landen zijn qua klimaatbeleid het meest fan van het behoud van bossen en land (59 procent), het gebruik van zonne-, wind- en hernieuwbare energie en het gebruik van klimaatvriendelijke landbouwtechnieken (beide 57 procent). De steun voor dit beleid was onder jongeren drie procentpunt sterker voor de eerste twee beleidsmaatregelen en vier procentpunt hoger in vergelijking met de antwoorden van volwassenen, voor de klimaatvriendelijke landbouw.

De kloof tussen min achttienjarigen en volwassenen was het grootst als het ging over zaken als het verbeteren van de toegang tot goede, betaalbare verzekeringen, waardoor mensen snel kunnen herstellen van de gevolgen van extreme weersomstandigheden, en het gebruik van elektrische auto’s en fietsen.

“De resultaten laten zien dat jonge mensen in de G20 een heel sterk signaal van hun overheden verwachten”, zegt Stephen Fisher, professor Sociologie aan de Universiteit van Oxford. “Straks zullen deze jongeren gaan stemmen. Politieke leiders kunnen zich daar maar beter goed van bewust zijn.”

Terug

Denderleeuw viert mijlpaal met aanplant van het 20e Wonderwoudje 

Van saai grasveld naar Wonderwoudje: jouw buurt groener met een Wonderwoudje!

Lees meer artikels