Updates
Nieuws

Forest and Climate Leaders’ Partnership officieel aangekondigd

© Pieter Van de Sype

Op de vorige COP26 in Glasgow, beloofden meer dan 140 landen om ontbossing tegen 2030 volledig te stoppen: de Glasgow Leaders’ Declaration on Forests and Land use. We hadden dat graag nog eerder gezien, maar het blijft een sterke belofte –  als ze effectief wordt waargemaakt natuurlijk. Gelijkaardige engagementen zijn eerder al luid verkondigd en ondertussen draaft wereldwijde ontbossing aan alarmerend tempo voort.

Daar zou voor de Glasgow-belofte een nieuw partnerschap het verschil moeten maken: het Forest en Climate Leaders’ Partnership. Dit initiatief werd op maandag/gisteren op COP27 officieel aangekondigd door staatshoofden en hoge functionarissen van meer dan 20 landen. Het is geen nieuwe belofte, maar een opvolgings- en uitvoeringsmechanisme van de bestaande Glasgow Leader’s Declaration.

Op zich is dit ook goed nieuws, zo’n mechanisme is nodig. Maar of dit echt een middel is om de ontbossingscijfer even sterk te doen krimpen als het laat uitschijnen, hangt af van de invulling van het partnerschap. De komende dagen volgen er op de COP nog verschillende sessies hierover, die proberen we uiteraard op te volgen.

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels