Updates
Nieuws

Reacties speech Premier De Croo op COP27 niet mals

© Center for Data Innovation - via Wikimedia Commons

Gisterennamiddag (dinsdagnamiddag) gaf onze Premier Alexander De Croo, net zoals veel andere staatshoofden, een speech over zijn visie op het klimaatprobleem en de rol die België daarin speelt. De reacties achteraf waren niet mals. Maar wat voor BOS+ opmerkelijk was en wat nog weinig aandacht kreeg, was de uitspraak van de premier over het ‘veranderen van de droogste woestijn in een groene oase dankzij technologie’.  

Op zich is het goed dat de premier naar ecosystemen verwijst. Maar we moeten vooral het omgekeerde voorkomen: dat oases in woestijn veranderen. We moeten alles op alles zetten om ontbossing – en zo verdroging – zo snel mogelijk te stoppen. Daarvoor hebben we overigens geen nieuwe technologie nodig, maar vooral duurzame voedselketens, een stevig wettelijk kader en veel meer financiële middelen. 

© Pieter Van de Sype

Stoppen van vernieling bestaande natuur moet prioriteit blijven

Het Amazonewoud staat op een kantelpunt om te verdrogen tot Savanne. Als dat gebeurt – wees de gerenommeerde wetenschapper Carlos Nobre er diezelfde dag op – zullen enorme hoeveelheden broeikasgassen vrijkomen. Er zijn ook indicaties dat het regenwoud in Congo dezelfde weg aan het opgaan is – zij het met wat vertraging, omdat het Afrikaanse woud hoger ligt en daarmee wat koeler is. 

Bos- en ecosysteemherstel zijn wel degelijk een heel  belangrijk deel van de oplossing, tegen verwoestijning én tegen klimaatopwarming. Maar het stoppen van vernieling van bestaande natuur blijft dé prioriteit. Dat zegt BOS+ niet alleen, dat was ook een van de belangrijkste conclusies van het laatste IPCC rapport. 

 Nog een gemiste kans

Nog iets wat dat rapport ons vertelt, is dat we vooral moeten werken met bestáánde technologie voor hernieuwbare energie. En dat de beste én goedkoopste manier om broeikasgassen uit de atmosfeer te halen al bestaat: bomen.  

België beloofde vorig jaar mee om wereldwijde ontbossing  stoppen, maar sloot zich (nog?) niet rechtstreeks aan bij het nieuwe partnerschap dat erop moet toezien dat dit belofte wordt waargemaakt. Nog een gemiste kans. 

Bekijk de speech

Terug

‘Één lesdag in de buitenlucht maakt de lente niet’

Braziliaanse bossen gekapt voor kleren van Zara en H&M

Lees meer artikels