De buurtbewoners van Wuytsbergen in Herentals hebben een actiegroep opgericht tegen de bouw van 450 woningen tegen 2040 in en aan het Poederkotbos. Daarvoor zal in een eerste bouwfase maar liefst 2,66 ha bos moeten verdwijnen. Voor de ontwikkeling van de hele verkaveling (incl. bouwplannen in de Ekelstraat die recht tegenover het Poederkot is gelegen) zal in zijn totaliteit 5,4 ha bos moeten verdwijnen. Met SOS Poederkot willen de buurtbewoners oproepen om mee bewaar aan te tekenen tegen de komst van de eerste woningen in het bos. BOS+ steunt de actie van de bezorgde bewoners, diende al een bezwaar in en roept iedereen op om hetzelfde te doen.
Er bestaan al meer dan tien jaar plannen om het zogenaamde Poederkot, een bosgebied op de site van de oude munitiefabriek tussen Wuytsbergen, Vogelzang, Ekelenstraat en de spoorlijn, tot woongebied om te vormen. Een masterplan dat de stad Herentals vier jaar geleden voor deze zone opstelde, laat maximaal 457 wooneenheden toe. In de eerste fase gaat het om een 150-tal, voornamelijk appartementen. De Gentse projectontwikkelaars Durabrik en Miix hielden daar vorig jaar al een digitale informatieavond over, nu is de verkavelingsaanvraag ingediend.
BOS+ wijst erop dat tegen de achtergrond van een steeds sterker om zich heen grijpende klimaatverandering, een kwalitatieve, duurzame en gezonde inrichting van het verstedelijkend gebied waarschijnlijk één van dé uitdagingen van deze tijd is. Het opofferen van 2,66 hectare bos, honderden bomen en waardevolle bosgrond is geen goed antwoord op de klimaatontwrichting en heeft een grote impact op de waterhuishouding in de omgeving. Dat er voor de volledige verkaveling van het project zo’n 5,4 ha bos zal moeten verdwijnen, betekent dat er ongeveer tien voetbalvelden bos gekapt worden op ongeveer 1.2 km van de Grote markt van Herentals. Het laatste stukje centrumbos in Herentals wordt zo gedecimeerd.
Neen, het opofferen van 2,66 hectare poederkotbos is geen goed idee. BOS+ diende daarom een bezwaar in bij de stad Herentals.
Straatbomen, parkjes en stadsbossen zoals het Poederkotbos bieden een tegengewicht aan hitte-eilanden en hun negatieve effecten: niet alleen is er het directe verkoelend effect door de schaduw die ze werpen, maar bij de evapotranspiratie door bomen wordt vocht in de atmosfeer gebracht en tegelijkertijd warmte aan de lucht onttrokken. Groenvoorzieningen in de stad zorgen er ook voor dat de temperatuur ’s nachts enkele graden lager komt te liggen, en dit is vaak een cruciaal element voor de volksgezondheid: door de relatieve nachtelijke koelte krijgt het menselijk lichaam de kans om ook tijdens hittegolven dagelijks enkele uren te recupereren.
Ook de sterk waterbufferende functie van bossen is cruciaal, gezien de voorspelde toename in extreme weer- en neerslagpatronen. En tot slot tonen recente wetenschappelijke inzichten meer en meer de belangrijke bijdrage van stadsbossen en stedelijk groen tot de volksgezondheid aan: zowel voor onze fysieke als mentale gezondheid, en zowel preventief als curatief, vervullen stedelijk en randstedelijk groen bijzonder positieve functies, dat blijkt uit een ondertussen indrukwekkend volume aan (fascinerende) wetenschappelijke studies.