Updates
Nieuws

Om klimaatdoelen Parijs nog te halen, moet het 7 keer sneller

© Vilda - Yves Adams

De wereld moet een flinke inhaalbeweging maken als we de klimaatdoelen van Parijs willen halen, blijkt uit cijfers van consultancybedrijf PwC. Vanaf nu moet de uitstoot elk jaar 17,2 procent dalen – of zeven keer sneller dan het huidige tempo.

BRUSSEL, 20 september 2023 (IPS) –

De achterstand stapelt zich op. Vorig jaar berekende PwC (voorheen PricewaterhouseCoopers) nog dat de uitstoot jaarlijks met 15,2 procent naar beneden moet om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te vermijden. In het nieuwe rapport is dat cijfer gestegen tot 17,2 procent.

De kloof met wat de wereld in werkelijkheid haalt, is groot: een magere 2,5 procent. De wereld moet dus zeven keer sneller de CO2-uitstoot terugdringen dan tot nog toe het geval was. Om dat in perspectief te plaatsen: sinds 2000 heeft geen enkel G20-land ooit meer dan 11 procent kunnen verminderen in één jaar tijd. Groot-Brittannië is recordhouder met een uitstootreductie van 10,9 procent in 2014.

Geen wanhoop

“Dat de wereld zeven keer sneller koolstofarm moet worden, is geen uitroep van wanhoop, maar moet een aansporing tot actie, zijn”, zegt Emma Cox van PwC. “Het tempo moet veel hoger, en dramatische veranderingen zijn wel degelijk mogelijk als het bedrijfsleven en de politiek op één lijn komen.”

Positief is alvast dat hernieuwbare energiebronnen vorig jaar sterk in de lift zaten, zegt PwC. Zonne- en windenergie groeiden met respectievelijk 24,4 en 13,1 procent, vooral in Azië, de VS en Europa.

“De versnelling van de inzet van wind- en zonne-energie overal ter wereld laat zien dat er verandering mogelijk is”, zegt Cox. “De wereld is bezig de groei los te koppelen van de CO2-uitstoot, nu moet die trend uitgroeien tot een wereldwijde stroming.”

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels