Updates
Nieuws

Gemeente Lochristi plant herdenkingsbos voor slachtoffers psychisch lijden

Nabestaanden van slachtoffers van zelfdoding of andere vormen van psychisch lijden kunnen eind dit jaar een boompje planten om hun geliefde te herdenken. Het herdenkingsbos komt in de gemeente Lochristi en zal aangeplant worden in samenwerking met natuurorganisatie BOS+. Lochristi en BOS+ lanceren de campagne om het taboe rond zelfdoding te doorbreken en nabestaanden de kans te geven om hun verlies samen te verwerken.

In België sterven jaarlijks ongeveer 1800 mensen als gevolg van zelfdoding. Dat komt neer op zo’n 5 mensen per dag. Toch hangt er nog steeds een taboe rond het onderwerp, waardoor het praten en het begrijpen van zelfdoding of ondraaglijk psychisch lijden tot op vandaag moeilijk blijft. Nochtans is erover praten cruciaal, zowel voor mensen die denken aan zelfdoding, als voor de nabestaanden.

“Met dit herdenkingsbos willen we mensen die jaren geleefd hebben in een staat van machteloosheid en bezorgdheid, samenbrengen. Het gezamenlijk planten van een bos is een manier om rust te vinden, het onderwerp bespreekbaar te maken en het verdriet te verwerken” zegt Tillia, verantwoordelijke particuliere fondsenwerving BOS+.

Een bos aan het einde van de lijdensweg

Het idee om een groot herdenkingsbos aan te planten komt van een nabestaande van iemand die zich, na jarenlange strijd, uiteindelijk van het leven benam. Katrien deed een aanvraag bij BOS+ om een herdenkingsbos voor haar broer aan te planten. Als zus van het slachtoffer ervaarde zij jarenlang hoe niet alleen haar broer, maar ook haar ouders, leefden met en streden tegen psychisch lijden. Net door die ervaring wil ze dat het herdenkingsbos er niet enkel komt voor haar broer en haar ouders, maar ook voor anderen, die hetzelfde jarenlange leed meemaakten.

“Onze wens is om een bos te scheppen waar wij, maar ook anderen die hetzelfde meemaakten rust kunnen vinden, kunnen loslaten door te zien groeien. Een groene long die onze wonden heelt en waar we kunnen treuren om diegene die we onderweg plots verloren” zegt Katrien.

herdenkingsbos lochristi

Het herdenkingsbos komt in Lochristi


BOS+ en de gemeente Lochristi twijfelden geen moment om hun schouders onder het idee te zetten.“Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk om een gezonde leefomgeving te creëren. Door het aanplanten van nieuwe bossen verhogen we de biodiversiteit in de omgeving en maken we extra ruimte om mensen in contact te laten komen met de natuur. Het is al veelvuldig bewezen dat dit zowel op fysiek als op mentaal vlak vele voordelen geeft” duidt Michaël De Leenheer, groenambtenaar bij gemeente Lochristi.

Een bos planten om een geliefde te herdenken

Nabestaanden kunnen al langer bij BOS+ terecht voor het aanplanten van een herdenkingsbos en vooral in de laatste jaren ziet de organisatie een stijging in het aantal aanvragen. “Een bos staat symbool voor het leven. Het aanplanten van zo een groeiende, levende herinnering werkt enorm zalvend voor nabestaanden” duidt Tillia, BOS+.

Het bos is bovendien niet alleen een levende herinnering, maar fungeert ook als natuurlijke filter voor fijn stof en schadelijke gassen, als nieuwe woonplaats voor heel wat fauna en flora, als airco op warme dagen en als warme omhelzing tijdens koude winterdagen.
Heb je iemand verloren aan zelfdoding en wil je graag in het bijzijn van vrienden, familie en lotgenoten een boompje planten in zijn of haar herinnering, dan kan dat via de website van BOS+. BOS+ geeft je later dit jaar alle details door over de aanplanting van het bos.

 

Terug

60 organisaties voeren actie bij Vlaamse ministers Demir, Brouns en Rutten: “Trek de natuurherstelwet over de streep”

Verslag excursie houtproductie in de Dijlevallei

Lees meer artikels