Updates
Nieuws

Helft van vlees en melk vervangen boekt enorme klimaat- en milieuwinsten

© Vilda - Yves Adams

Wereldwijd de helft van onze vlees- en melkproducten vervangen door plantaardige alternatieven levert enorme klimaat- en milieuwinsten op, zegt een nieuwe studie in Nature. De CO2-uitstoot zou met 31 procent dalen en de aantasting van bossen en natuurgebied zou grotendeels gestopt kunnen worden.

Wat zou de wereldwijde impact zijn als plantaardige vleesvervangers en melkproducten populairder worden? Met die vraag gingen wetenschappers van onder meer de Universiteit van Vermont aan de slag. Ze bouwden computermodellen die rekening hielden met de complexiteit van voedselsystemen om te kijken wat er dan gebeurt met de voedselzekerheid en het klimaat.

“Inzicht in de effecten van een aangepast dieet vergroot onze mogelijkheden om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen”, zegt hoofdauteur van de studie Marta Kozicka. “Veranderende voedingspatronen kunnen ook enorme verbeteringen opleveren voor de biodiversiteit.”

Als er één gedragsverandering is waar we als burger (pun not intended) het verschil kunnen maken, dan is het waarschijnlijk deze. Maar dat neemt niet weg dat overheden en bedrijven hier ook een cruciale rol in spelen: door de transitie naar plantaardige voeding te stimuleren en te ondersteunen, het toegankelijker en betaalbaarder maken.

– Pieter Van de Sype, beleidsmedewerker tropen bij BOS+

De studie werd dinsdag 12 september gepubliceerd in Nature Communications. De helft van onze vlees- en melkconsumptie vervangen door plantaardige alternatieven zou de volgende milieuwinsten opleveren tegen 2050:

    • Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 31 procent
    • 12 procent minder grond nodig voor landbouw
    • De afname van bos- en natuurgebieden zou bijna volledig gestopt worden
    • Landbouwgronden zouden de helft minder stikstof moeten slikken
    • De wereldwijde waterbehoefte zou met 10 procent dalen

En dat is in een scenario zonder actieve herbebossing. Indien de grond die gespaard blijft van veeteelt herbebost wordt, zijn de klimaatvoordelen nog een pak groter.

“Vleesvervangers op plantaardige basis zijn niet zomaar een nieuwigheid in de voedingssector”, zegt Eva Wollenberg van de Universiteit van Vermont. “Ze bieden een cruciale kans om voedselzekerheid te bevorderen en klimaatdoelstellingen te bereiken, en tegelijkertijd verbeteringen op vlak van volksgezondheid en biodiversiteit te realiseren.”

De studie benadrukt wel dat vee momenteel een belangrijke bron van inkomsten is voor miljoenen mensen wereldwijd. Daarom zijn er doordachte beleidsmaatregelen nodig die kleinschalige boeren ondersteunen en zorgen voor een rechtvaardige overgang naar een nieuw voedselsysteem.

“De voedselsector produceert ruwweg een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en is notoir moeilijk koolstofvrij te maken”, aldus Wollenberg. “Gezien de grote voordelen die we aantonen van het vervangen van vlees door plantaardige alternatieven voor wereldwijde duurzaamheid, klimaatactie en menselijke gezondheid, biedt dit onderzoek belangrijke stof tot nadenken voor consumenten, voedselproducenten en beleidsmakers.”

De voorbije maanden werden we wat murw geslagen door nieuwsberichten over klimaatextremen en wereldwijde bosbranden. Maar dit onderzoek toont nog maar eens aan dat de oplossingen voor klimaat en ontbossing wel degelijk voor het grijpen liggen. Ontbossing mee helpen stoppen, dat kan door over te stappen naar meer plantaardige voeding.

– Pieter Van de Sype, beleidsmedewerker tropen bij BOS+

Bron: IPS
Terug

Amazonewoud in Ecuador beter beschermd door project met de Sápara

Ontbossing bedreigt nu ook beschermd natuurreservaat en inheemse gemeenschappen in Peru

Lees meer artikels