Terug naar school was nog nooit zo spannend, voor leerlingen én voor leerkrachten. Scholen en leerkrachten laten zich van hun meest creatieve en flexibele kant zien om oplossingen te bieden voor een veilige heropening. Ruimte om social distancing te garanderen blijkt schaars, zelfs wanneer maar een fractie van onze leerlingen terug naar school mag.
Buiten les geven kan een uitweg bieden, én levert tal van bijkomende voordelen op. Want buiten leren helpt rust te brengen in verwarde kinderhoofden, sociale relaties en contacten te bevorderen ondanks de fysieke afstand, en een overdosis schermtijd te compenseren met extra beweging.
Niet voor niets zien we internationaal een enorme toename in buitenlessen. Vanaf half april gingen in Denemarken de scholen opnieuw open, maar veel klassen bleven dicht: de helft van de dag wordt er verplicht buiten les gegeven. Ook in Vlaanderen wordt het organiseren van lessen in openlucht door de overheid aanbevolen. Tijd om naar buiten te trekken dus, maar is ons onderwijs klaar voor die stap? Een recente bevraging van BOS+ bij meer dan 200 leerkrachten lager onderwijs legde de belangrijkste drempels voor buitenonderwijs bloot. Het goede nieuws: die zijn stuk voor stuk op te lossen, zéker in de huidige context. Wij doorprikken de mythes, en zetten jou op weg met onderstaande tips en trics. Klik hier voor een downloadbare pdf.
Dat buitenlessen en natuur belangrijk zijn voor onze leerlingen heeft juf Joke uit de Sint-Vincentiusschool in Gontrode goed begrepen. Elk jaar organiseert ze haar boslessen. Dan trekt ze voor een ganse week het bos in met haar leerlingen.
Joke droomde al jaren over een school in het bos. Steeds als ze foto’s zag van de Scandinavische ‘forest schools’ liep ze vol van bewondering. In 2018 besloot ze om haar droom te realiseren. Ze zou klein beginnen: vier dagen met de kleuters leven en leren in het bos. Ze vond(en) het zo geweldig dat er in 2019 een vervolg moest komen. ‘Ongelooflijk hoe zelfstandig en creatief de kinderen worden’, vertelde juf Joke. Lees hier nog eens het volledige verslag.