Updates
Nieuws

De BOS+ bosklaskar maakt het voor alle leerkrachten mogelijk om buiten les te geven

Het is vandaag buitenlesdag en dat mag gevierd worden! Want, zoals we ondertussen allemaal weten; buiten gaat alles beter. Buiten lesgeven zit bovendien in de lift; meer en meer scholen willen er van proeven. Omdat ook BOS+ overtuigd is van alle voordelen die met buiten lesgeven gepaard gaan, hebben we onze schouders onder het idee gezet en ontwikkelden we de Bosklaskar. Een kar vol lesmateriaal, die het voor alle leerkrachten mogelijk moet maken om vaker naar buiten te gaan om les te geven.

Buiten lesgeven heeft onnoemelijk veel voordelen. Dat beschreef BOS+ in juni vorig jaar reeds in het artikel ‘Steeds meer buitenklassen, boslessen en natuurschooltjes en 20 redenen waarom die belangrijk zijn‘. Het artikel kwam er na een bevraging van leerkrachten lager onderwijs over outdoor educatie. De resultaten van die bevraging wezen allemaal de zelfde richting uit; outdoor educatie biedt tal van voordelen voor leerkrachten én voor kinderen. Het buitenles-zaadje werd geplant en de basis werd gelegd voor het ontwikkelen van de bosklaskar.

Uit de bevraging bleken echter ook nogal wat praktische ‘problemen’ om buiten aan de slag te gaan. Leerkrachten vroegen zich bijvoorbeeld af welk materiaal ze precies nodig hebben en wat een geschikte plek is om buiten les te geven. Maar ook inhoudelijk kwamen er wel wat vragen bovendrijven; Hoe structureer je zo’n les? Hoe vertaal je de inhoud van een binnenles naar een buitenles?

De bosklaskar wil ook daar een antwoord op bieden en zo de drempel verlagen om buitenlessen te organiseren.

Wat is de bosklaskar?

De bosklaskar is een bolderkar met materiaal en lesfiches. Eerst en vooral zit er heel wat nuttig materiaal in dat voor meerdere opdrachten kan gebruikt worden zoals doeken, zakmessen, touw, schrijfgerei en heel veel geplastificeerde kaartjes. Naast het materiaal zijn er ook lesfiches die uitleggen hoe al dat materiaal kan gebruikt kan worden. De lesfiches gaan over tal van onderwerpen en focussen zeker niet enkel op natuur en W.O. De bosklaskar wil immers aantonen dat het mogelijk is om alle vakken buiten te onderwijzen.

We kozen ervoor om alle lesfiches dezelfde opbouw te geven. Dit om aan de vraag om structuur te beantwoorden. Elke les begint met een verhaal van Mayu, een leeftijdsgenoot uit het Amazonewoud. Vervolgens krijgen de leerlingen een speelse activiteit, zodat ze kunnen wennen aan de nieuwe omgeving en ze de spanning die daar eventueel mee samenhangt kwijt kunnen. Daarna volgen de lesopdrachten. Het einde van elke les is een gezamenlijk reflectiemoment. De lesfiches zijn er momenteel specifiek voor leerjaar 5 en 6. We breiden deze in de toekomst uit naar de andere jaren uit het lager onderwijs.

Ik wil de bosklaskar voor mijn klas!

Momenteel zit de kar nog in een testfase. Enorm veel scholen en leerkrachten reageerden op onze oproep om met de kar in hun klas een testrit te doen. Je klas inschrijven om de kar te testen zal voor dit schooljaar dus niet meer mogelijk zijn, maar voor volgend schooljaar zijn er wel nog mogelijkheden!

Ik wil de bosklaskar testen

Het voordeel van deze testfase is dat wij na elke testbeurt de kar kunnen verbeteren en aanpassen naargelang de lessen en wensen van de klas. Zo willen we de kar op termijn toegankelijk maken voor een zo groot mogelijk publiek van leerlingen en leerkrachten.

Terug

‘Één lesdag in de buitenlucht maakt de lente niet’

Braziliaanse bossen gekapt voor kleren van Zara en H&M

Lees meer artikels