Updates
Nieuws

Sterkere inheemse bosbescherming: Belgisch ambassadeur op bezoek in Bolivia

Recent markeerde het bezoek van Belgisch ambassadeur Mark Van de Vreken aan Bolivia op 15 augustus 2023 een belangrijke stap voor BOS+. Samen met onze gewaardeerde partner APCOB gaf BOS+ een overtuigende presentatie, doordacht onderverdeeld in drie segmenten, met als doel de cruciale initiatieven in de regio te belichten.

Gustavo Mariaca, onze Boliviaanse BOS+ landenvertegenwoordiger, opende de bijeenkomst met een inzichtelijk overzicht van BOS+ en het door DGD ondersteunde programma “Bescherming en beheer van boslandschappen in de Chiquitania Bolivia 2022-2026.” Deze opening verhelderde het strategische kader dat ten grondslag ligt aan de conservatie-inspanningen.

Positieve verandering

Daarop volgde Patricia Patiño, de uitvoerend directeur van APCOB, een Boliviaans organisatie die inheemse gemeenschappen versterkt en verdedigt. Zij ging dieper in op de activiteiten die binnen het bereik van het programma worden gerealiseerd. Haar presentatie wierp licht op de praktische inspanningen die worden geleverd om positieve verandering teweeg te brengen.

Een aangrijpend moment deed zich voor met de verschijning van Mariela Bailaba, een inheemse vrouwelijke leider afkomstig van TCO Monte Verde in de regio Chiquitania. Mariela stond fier als vertegenwoordiger van de Vereniging van Ondernemende Vrouwen “Las Pioneras”. Deze groep dynamische vrouwen heeft zich volledig toegewijd aan het duurzaam gebruik van niet-houtige bosproducten zoals inheemse honing, copaiba en cusi.

In een opmerkelijke combinatie van traditie en innovatie worden deze materialen nauwgezet omgevormd tot een reeks producten, waaronder shampoos, zepen, huidcrèmes en insectenwerende middelen. De bewonderenswaardige inspanningen van de groep strekken zich ook uit tot agroforestry praktijken, waaronder koffieteelt binnen eerder gedegradeerde gebieden.

Brandpreventie en bestrijding

Onze werking en aanpak werden gedetailleerd gepresenteerd aan de ambassadeur. De presentaties verduidelijkten de duurzame technieken die worden toegepast bij de oogst uit het bos, de gecompliceerde transformatieprocessen en de daaropvolgende commercialiseringsinspanningen. De nieuwsgierigheid van de ambassadeur was gewekt, want dit leidde tot vragen over de verdiensten van de producten en de mogelijke export naar Europa.

Het gesprek ging verder in op de veelzijdige aanpak van het programma, waarbij zelfs het kritieke onderwerp van brandpreventie en -bestrijdingVecht mee tegen de vuurzee, we zamelen geld in om afgebrande bossen te herstellen en bestaand bos te versterken tegen bosbrand. ter sprake kwam. In deze context was het bemoedigend om op te merken dat, onder de vleugels van het programma, gemeenschappen hun capaciteiten hebben versterkt om dergelijke rampen te bestrijden. Dit was vooral relevant gezien de schrijnende herinnering aan de verwoestende bosbranden in 2019.

De ambassadeur werd achtergelaten met een diepgaand begrip van de samenwerkingsinspanningen die het leven van inheemse begunstigden verrijken en hun bosrijke woonomgeving beschermen. BOS+, hun partner en de vertegenwoordiger van de inheemse gemeentschap brachten hun diepe waardering over aan de ambassadeur, DGD en de Belgische gemeenschap. Het gedeelde engagement voor de zaak bevordert volgende stappen op het gebied van bosbehoud en het algehele welzijn van de inheemse bevolking van Bolivia.

Als blijk van de blijvende samenwerking ontving de ambassadeur enkele producten uit het Chiquitano-bos, symbolisch voor de symbiotische relatie die wordt gekoesterd tussen behoud, traditie en vooruitgang.

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels