Updates
© Vilda (Lars Soerink)

Dokter Bos

Bosbadweekend

Tijdens het Bosbadweekend willen jou een weekend volledig onderdompelen in het bos en haar (ver)diensten, met focus op de nauwe link tussen het bos en onze mentale en fysieke gezondheid.

Bosbaden, iets voor jou?

Het bos heeft de mens heel wat te bieden. We vinden er rust, of we krijgen er net de kans om erg actief te zijn. Er is ook heel wat materiaal te vinden om te leven en overleven. Na een bosbadweekend kom je met opgeladen batterijen en heel wat nieuwe ideeën en verhalen terug thuis.

Heeft het gezondheidseffect van bos en natuur jou altijd al kunnen boeien en wil je graag meer weten, voor eigen gebruik of om er zelf ook mensen mee te helpen? Dan is het Bosbadweekend zeker iets voor jou.

In het najaar van 2023 organiseren we al de vierde editie van het Bosbadweekend. Dat vindt dit jaar plaats van vrijdagavond 10 november tot en met zondag 12 november.

 

Inschrijven
© Bart Carlier

Meer dan een jaarlijkse traditie

Elk jaar organiseert BOS+ en het Bosbadweekend. Concreet is het Bosbadweekend er voor volwassenen die al een zekere interesse hebben in het bos en wat het ons biedt, maar graag nog verder op ontdekking gaan. 

De focus ligt op ontspannen en op connecteren met het bos, maar ook op bijleren! Zo kan je bij thuiskomst zelf aan de slag met wat je leerde. Tussendoor leren we elkaar kennen en natuurlijk is er ook tijd om te genieten van de mooie omgeving.

© Bart Carlier

Praktische info en voorwaarden

 • Praktisch

  Datum: Het BosBadWeekend gaat door tijdens het 2e weekend van november. Welkom op de Hoge Rielen op vrijdagavond 10 november vanaf 19u. We eindigen zondagmiddag 12 november 2022 rond 14u30

  Locatie: Gebouw 11 op het domein De Hoge Rielen in Lichtaart wordt onze uitvalsbasis. Een nieuw gebouw met basiscomfort. Het gebouw is diep in het domein gelegen waardoor we onmiddellijke toegang tot het bos hebben. (lees meer bij ‘logeren’)

  Catering: Alle maaltijden tijdens het weekend worden met verse producten en veel liefde klaargemaakt door ons kookteam. Het menu is 100% veganistisch omdat een plantgebaseerde voeding nu eenmaal veel minder impact heeft op onze natuur, en bovendien ook gewoon héél lekker is. Allergieën en ev. andere opmerkingen i.v.m. voeding kunnen doorgegeven worden bij inschrijving.

  Logeren: We reserveerden twee gebouwen die er volledig hetzelfde uitzien. Gebouw 11 wordt de uitvalsbasis. Daar wordt gegeten en verzameld. Het net gerenoveerde gebouw bestaat uit 1 hoofdgebouw met grote zaal, keuken, slaapkamers, sanitair. Gebouw 14 kent exact dezelfde indeling, maar zal voornamelijk gebruikt worden als slaapaccomodatie. Goed om weten: er zijn geen aparte één of tweepersoonsslaapkamers, dus iedereen ligt in een slaapzaal die verder wel kan ingedeeld worden in kleinere kamers. Ook het sanitair is gedeeld. Naast de gebouwen bevinden zich wel nog aparte slaapcontainers die je kan reserveren (zie verder).
  Door te kiezen voor twee gebouwen kan voldoende ruimte en privacy gegarandeerd worden. Aangezien we op dit weekend gaan voor het terug connecteren met bos en natuur, bieden we ook de mogelijkheid om te kamperen naast het gebouw. Geef dit aan bij je inschrijving. Kampeerders moeten zelf zorgen voor een eigen tentje en het nodige kampeermateriaal, maar ze kunnen natuurlijk wel gebruik maken van de sanitaire voorzieningen in het gebouw. Het gebouw is ook toegankelijk voor mensen met een beperking, maar niet alle workshops lenen zich voor personen met bepaalde beperkingen. Geef dit dus zeker mee bij de inschrijving, dan zien we hoe we hier een mouw aan passen.

  Kostprijs: Het kostenplaatje voor het volledige weekend bedraagt 300 euro. Hierin zit alles vervat; verblijf, maaltijden, workshops en algemene omkadering. Kamperen kan aan een verminderde prijs van 250 euro voor het hele weekend. Kampeermateriaal (tent, slaapzak, matje,…) dient wel zelf te worden meegebracht. Er zijn in het totaal ook 4 aparte slaapcontainers aanwezig op het terrein, elk voor max 6 personen. Indien je graag van wat meer comfort en privacy geniet, kan je één van deze containers reserveren. Hier geldt dat je met minstens 2 personen en maximum 6 personen één zo’n unit reserveert en rekenen we iets aangepaste prijzen, zie hieronder.

 • Annulatievoorwaarden

  Je kan ineens niet meer mee? Jammer! Het beste is dat je dan nog iemand zoekt om je te vervangen. De overzetting doen wij kostenloos, en we gaan ervan uit dat jullie dit dan verder onder elkaar regelen.  

  Vind je écht niemand om je te vervangen? Helaas kunnen wij je kort voor het weekend niet meer alle kosten terugbetalen. We storten terug:

  Als je vier weken of eerder annuleert: 100%

  Als je 2 tot 4 weken vooraf annuleert: 50%

  Als je op minder dan 2 weken annuleert: 25%

 • Overtuigd?

  Ga mee met BOS+

  Schrijf je in.

   

Een greep uit het programma:

 • Workshop wildplukken met Kiki Nardiz

  Toen Kiki in 2007 op één van haar ‘ontdekkingsreizen’ in Ontario, Canada, door een Anishnabe wijze, Louise Wawate werd ingewijd in de fascinerende wereld van eetbare en medicinale planten en kruiden was er voor haar geen weg meer terug.  

  Ze ging haar steeds meer verdiepen in hoe wildpluk en het praktisch omgaan met wat planten te bieden hebben, kan bijdragen tot een diepe verbinding met de natuur. Vandaag maakt ze als rewilding lifestyle coach gebruik van oa die specifieke kennis en ervaring om mensen een evenwichtigere manier van leven te leren kennen: Rewilding

  Tijdens haar workshop WILDPLUK zal ze ook jou inspireren om de weg intens met de natuur te connecteren aan de hand van planten en kruiden.

  In KIki’s workshop komt oa aan bod:

  • wildpluk; hoe begin ik er aan?
  • planten en kruiden, niet alleen eetbaar maar ook ‘verzorgend’
  • kennismaking met allerlei seizoensplanten 
  • verschillende manieren om planten te verwerken
  • seizoensgebonden gebruik van planten en kruiden en ‘het ritme van de natuur’
  • Rewilding als levensstijl
 • Bushcraft en survival met Bert Poffé

  Als Rewilding Lifestyle coach inspireert Bert mensen om van natuur reconnectie een levensstijl te maken. Daarnaast is Bert ook een gepassioneerd ontdekkingsreiziger/avonturier. Zo verkende hij oa Scandinavië, Mongolië, Groenland, Mexico en Chili, maar verbleef hij ook ettelijke keren bij de Canadese First Nations (indianen).

  Tijdens zijn initiatie workshop BUSHCRAFT EN SURVIVAL VOOR ONTDEKKINGSREIZIGERS neemt Bert je mee in de verwonderlijke wereld van avonturen en expedities en deelt hij zijn ervaringen die hij bij verschillende natuurvolkeren op deed. 

  Om je volgende avontuur nog beter voorbereid aan te vatten komen in de workshop oa aan bod: 

  • basiskennis, survival- en bushcraft (vuur – water – onderdak – voeding).
  • outdoor  materiaalkennis (wat neem ik mee op dagtocht, meerdaagse tocht, avontuur,..)
  • Fysieke voorbereiding voor je volgende avontuur. 

  Verschiet niet als er zo tussendoor ook nog een flinke scheut rewilding lifestyle wordt overgoten.

 • Bosbaden met Marleen Crombez

  Unplug – Slow down – Connect: je bewust onderdompelen in de sfeer van het bos. Je ontspant je volledig en zet al je zintuigen open.  

  Wil je graag kennismaken met Shinrin-Yoku oftewel de Japanse kunst van het bosbaden, genieten van de schoonheid van de natuur? 

  Wij gaan baden in de sfeer van het bos. Het is een uitnodiging om je te verbinden met de natuur. Door al je zintuigen open te stellen wordt de kloof tussen mens en natuur overbrugd en ontstaat er verstilling en vertraging.  

  Ik neem je graag mee op pad, een beleef-moment, om tot rust te komen en lichaam en geest te ontspannen. Een bosbad nodigt uit om te evolueren van ‘denken en doen’ naar ‘voelen en zijn’. 

 • Sauna workshop with Anna Clarac and Katriina Kilpi (English)

  Saunas are growing like mushrooms after the rain in the forest in Flanders. From sauna centres to barrel saunas in the backyard, saunas are becoming more common in Flanders. 

  The Finnish sauna culture is a thousands of years old tradition and in 2020 this important tradition was added to the list of Intangible Cultural Heritage of Unesco.  

  In Finland, Sauna going goes far beyond relaxation and is an activity with a lot of depth, and even rules.  

  But why are the Finns hanging on to this old practice?   

  In this workshop lead by two Finnish sauna enthusiasts, Anna and Katriina, will share  why sauna has been called the Finnish mindfulness.  While we chat about sauna , we will prepare the sauna  for the evening’s “sauna turn”. There will be an opportunity to dipping in the cold pond too! 

  In this workshop you will learn: 

  • Why sauna ties Finns to birth and death 
  • How to stay friends with the sauna elf  
  • Why its good for babies to go to sauna 
  • The difference between electric and wood burning saunas’ “kiuas” and “löyly” 
  • How to cook while you bathe 
 • Circus in het bos met Cirkus In Beweging

  Giel en Bavo van ‘cirkus in beweging’ brengen de circuskunsten naar het bos! Cirkus in beweging is één van de grootste educatieve circushuizen in Europa met een mooi onderbouwde educatieve, artistieke en sociale werking. Voor deze workshop hoef je geen ervaring te hebben met circus. Deze kunstvorm is namelijk voor iedereen! Samen met de groep en het bos  gaan we aan de slag.  

Nog vragen?

Heb je nog vragen, suggesties of bedenkingen, of zijn er zaken die je graag rechtsreeks met ons bespreekt? Aarzel dan niet om mij, Sien Cromphout, te contacteren.

Projectmedewerker

Sien Cromphout

sien.cromphout@bosplus.be

Inschrijven

Heb je last minute nog zin gekregen om mee te gaan bosbaden? Inschrijven via de website kan niet meer, maar neem contact op met sien.cromphout@bosplus.be en wij bekijken wat er mogelijk is.