Updates
© Vilda (Lars Soerink)

Dokter Bos

Bosbadweekend

Tijdens het Bosbadweekend willen jou een weekend volledig onderdompelen in het bos en haar (ver)diensten, met focus op de nauwe link tussen het bos en onze mentale en fysieke gezondheid.

Inschrijven

Bosbaden, iets voor jou?

Het bos heeft de mens heel wat te bieden. We vinden er rust, of we krijgen er net de kans om erg actief te zijn. Er is ook heel wat materiaal te vinden om te leven en overleven. Na een bosbadweekend kom je met opgeladen batterijen en heel wat nieuwe ideeën en verhalen terug thuis.

Heeft het gezondheidseffect van bos en natuur jou altijd al kunnen boeien en wil je graag meer weten, voor eigen gebruik of om er zelf ook mensen mee te helpen? Dan is het Bosbadweekend zeker iets voor jou.

In het najaar van 2022 organiseren BOS+ en CM al de derde editie van het Bosbadweekend. Dat vindt dit jaar plaats van vrijdagavond 30 september tot en met zondag 2 oktober

Inschrijven
© Bart Carlier

Meer dan een jaarlijkse traditie

Elk jaar organiseren BOS+ en CM het Bosbadweekend. Concreet is het Bosbadweekend er voor volwassenen die al een zekere interesse hebben in het bos en wat het ons biedt, maar graag nog verder op ontdekking gaan. 

De focus ligt op ontspannen en op connecteren met het bos, maar ook op bijleren! Zo kan je bij thuiskomst zelf aan de slag met wat je leerde. Tussendoor leren we elkaar kennen en natuurlijk is er ook tijd om te genieten van de mooie omgeving.

© Bart Carlier

Praktische info en voorwaarden

 • Praktisch

  Datum: Het BosBadWeekend gaat door tijdens het laatste weekend van oktober. Welkom op de Hoge Rielen op vrijdagavond 30 september vanaf 19u. We eindigen zondagmiddag 2 oktober 2022 rond 14u30

  Locatie: Gebouw 14 op het domein De Hoge Rielen in Lichtaart wordt onze uitvalsbasis. Een nieuw gebouw met basiscomfort. Het gebouw is diep in het domein gelegen waardoor we onmiddellijke toegang tot het bos hebben. (lees meer bij ‘logeren’)

  Catering: Alle maaltijden tijdens het weekend worden met verse producten en veel liefde klaargemaakt door ons kookteam. Het menu is 100% vegetarisch omdat een plantgebaseerde voeding nu eenmaal veel minder impact heeft op onze natuur, en bovendien ook gewoon héél lekker is. Allergieën en ev. andere opmerkingen i.v.m. voeding kunnen doorgegeven worden bij inschrijving.

  Logeren: We reserveerden twee net gerenoveerde gebouwen die er volledig hetzelfde uitzien. Gebouw 14 wordt de uitvalsbasis. Daar wordt gegeten en verzameld. Het net gerenoveerde gebouw bestaat uit 1 hoofdgebouw met grote zaal, keuken, slaapkamers, sanitair. Daarnaast zijn er op de site nog twee aparte slaapcontainers. Gebouw 11 kent exact dezelfde indeling, maar zal voornamelijk gebruikt worden als slaapaccomodatie. Goed om weten: er zijn geen aparte één of tweepersoonsslaapkamers, dus iedereen ligt in een slaapzaal die verder wel kan ingedeeld worden in kleinere kamers. Ook het sanitair is gedeeld. Door te kiezen voor twee gebouwen kan voldoende ruimte en privacy gegarandeerd worden. Aangezien we op dit weekend gaan voor het terug connecteren met bos en natuur, bieden we ook de mogelijkheid om te kamperen naast het gebouw. Geef dit aan bij je inschrijving. Kampeerders moeten zelf zorgen voor een eigen tentje en het nodige kampeermateriaal, maar ze kunnen natuurlijk wel gebruik maken van de sanitaire voorzieningen in het gebouw. Het gebouw is ook toegankelijk voor mensen met een beperking, maar niet alle workshops lenen zich voor personen met bepaalde beperkingen. Geef dit dus zeker mee bij de inschrijving, dan zien we hoe we hier een mouw aan passen.

  Kostprijs: Het kostenplaatje voor het volledige weekend bedraagt 250 euro. Hierin zit alles vervat; verblijf, maaltijden, workshops en algemene omkadering. Kamperen kan aan een verminderde prijs van 200 euro voor het hele weekend. Kampeermateriaal (tent, slaapzak, matje,…) dient wel zelf te worden meegebracht. Er zijn in het totaal ook 4 aparte slaapcontainers aanwezig op het terrein, elk voor max 6 personen. Indien je graag van wat meer comfort en privacy geniet, kan je één van deze containers reserveren. Hier geldt dat je met minstens 2 personen en maximum 6 personen één zo’n unit reserveert en rekenen we iets aangepaste prijzen, zie hieronder.

  De eerste 5 inschrijvingen voor het kamperen en de eerste 5 voor het slaapgebouw genieten van 15 euro korting!

 • Annulatievoorwaarden

  Je kan ineens niet meer mee? Jammer! Het beste is dat je dan nog iemand zoekt om je te vervangen. De overzetting doen wij kostenloos, en we gaan ervan uit dat jullie dit dan verder onder elkaar regelen.  

  Vind je écht niemand om je te vervangen? Helaas kunnen wij je kort voor het weekend niet meer alle kosten terugbetalen. We storten terug:

  Als je vier weken of eerder annuleert: 100%

  Als je 2 tot 4 weken vooraf annuleert: 50%

  Als je op minder dan 2 weken annuleert: 25%

 • Overtuigd?

  Ga mee met BOS+

  Schrijf je in.

   

BOS+ en CM

De omkadering van het weekend gebeurt door BOS+ en CM. CM trekt resoluut de kaart van gezondheidsfonds en zet graag in op de natuur als preventief medicijn. Groen vermindert tal van ziekteklachten en verhoogt het welzijnsgevoel. Verblijven of bewegen in de natuur is daarom een belangrijk stap naar een gezondere levensstijl en leefomgeving. Naast het Bosbadweekend biedt CM tal van activiteiten in de natuur aan die goed zijn voor je mentale en fysieke gezondheid. Ontdek ze via www.cm.be/agenda.

Een greep uit het programma:

 • Nature-based soft & extreme wellness met Dirk Janssen

  ‘In the depth of winter, I finally learned that within me there lay an invincible summer.’ – Albert Camus

  Als ervaren instructeur in de Wim Hof Methode, natuurcoach en bosbad-gids nam Dirk Janssen, alias Boempatatman, al heel wat mensen mee op pad. Mensen die moe zijn en hun energie terugzoeken, maar ook mensen die benieuwd zijn naar hun kracht en focus. Verwacht geen escapisme, zweverige aanpak of vlucht uit de maatschappij. Hij toont je de kracht van de natuur als aanvulling op het leven van elke dag en reik je handvaten die je door de ratrace heen loodsen.

  Tijdens zijn hands-on workshop maak je spelenderwijs kennis met hoe o.a. je ademhaling en blootstelling aan koude kan gebruiken om je lichaam en geest te optimaliseren.

 • Bosbaden met Ann Tilman

  “Alles wat de mens denkt, is gebaseerd op waarneming” -Aristoteles.

  Waarnemen doen we via onze zintuigen, een heel aardse manier om verbinding te maken met ons innerlijk kompas. Dat gebeurt tijdens het ‘bosbaden’, een vorm van mindfulness in de natuur, die enorm veel mogelijkheden biedt. Je leert vertragen, focussen en luisteren en dat schept verrassend veel denkruimte. Weerstand en ongemak horen erbij. Door de ogen te sluiten en te observeren, ontdek je een nieuwe wereld — in je hoofd en om je heen. Een goed ontwikkelde intuïtie helpt je om een plaats te vinden in de chaotische wereld waarin we leven.

  Ann Tilman behaalde als eerste Belg haar certificaat bij de Association of Nature and Forest Therapy en biedt via haar bedrijf Foresterra zelfleiderschapstrajecten aan. De natuur is voor haar een katalysator naar meer bewustwording, mentale veerkracht en creativiteit

 • Rewilding lifestyle met Bert Poffé: Bushcraft & survival + natuurlijk bewegen

  Bert Poffé is Rewilding Lifestyle Coach, avonturier en ontdekkingsreiziger. Tijdens zijn vele reizen was er steeds de drang naar fysieke uitdagingen en avontuur, maar vooral ook naar het bijleren van natuurvolkeren die vaak harmonieus overleven in en met de natuur. Bert gaat in de eerste plek in op overleven in het bos. Tijdens zijn workshop geeft hij een inleiding rond de Rewilding Lifestyle en gaat hij dieper in op bushcraft, survival en outdoor technieken. Daarna volgt een introductie ‘natuurlijk bewegen’. Bert en Kiki beheren samen Rewilding Drum.

  ”Door het loskoppelen van de mens van de natuur en het creëren van een kunstmatige omgeving zijn we terechtgekomen in een gigantische ratrace, met een resem westerse welvaartsziektes tot gevolg. Rewilding Drum helpt jou de natuur én je ongetemde, wilde, natuurlijke ik opnieuw een plaats geven in je dagelijks leven, om je tegen dit alles te beschermen.” – Bert Poffé.

 • Natuur-EHBO en wild beauty met Kiki Nardiz

  Kiki Nardiz is ook Rewilding Lifestyle Coach, avonturier en ontdekkingsreiziger. Door haar ervaringen kent ze ondertussen heel wat van planten en kruiden in het bos. Zij neemt jullie graag mee in haar wereld. Er valt heel wat te doen met planten en kruiden, concreet zal zij ingaan op het volgende:

  – Wild beauty; welke lichaamsverzorgende eigenschappen hebben planten?

  – Natuur- EHBO; welke planten en kruiden zijn ideaal voor het samenstellen van een natuurlijke EHBO-kit?

  – Eetbare planten en kruiden; wat is er op het moment en op deze plek voor handen aan lekkers in het bos? Daarnaast geeft ze je ook graag een algemene inleiding over eetbare planten en kruiden.

 • Outdoor koken met De Sjampetter

  Sinds 2013 wordt Michiel het vaakst aangesproken als ‘de sjampetter’, toen startte hij zijn gelijknamige cateringzaakje op.

  Daar staat een grote liefde voor lokale producten centraal. De sjampetter heeft een hart voor groenten en natuur en een ultiem moment creëren midden in het groen is telkens opnieuw het doel. De laatste jaren is hij het natuur aspect beginnen finetunen in de vorm van outdoorcooking, wildplukken,….

  De sjampetter neemt hij jullie mee in zijn kook denk-wereld met verschillende openvuur bereidingen. Koken in en met de natuur aan het vuur, wat kan er beter zijn?

  Dat het gezellig wordt, is sowieso zeker!

   

 • Land connection en beweging in het Bos- Daniel Linehan en Michael Helland

  Daniel Linehan en Michael Helland hebben er meer dan 15 jaar ervaring in dans en choreografie op zitten. Ze delen graag hun grote interesse in de relatie tussen ons lichaam en de omgeving waarin we leven. Wetende dat ons lichaam is opgebouwd uit elementen van de aarde, focussen we tijdens deze workshop op bewegingsoefeningen die de verbinding tussen ons lichaam en deze aarde koesteren.

  We oefenen in het luisteren naar de geluiden van het bos, maar ook in het luisteren naar de levendigheid en beweging van ons eigen lichaam. We concentreren ons op bewegingsoefeningen die ons verbinden met de dynamische omgeving en op bewustzijnsoefeningen die onze zintuigen openen en ons volledig naar het hier en nu brengen. Het zijn oefeningen die ons telkens verbinden met onze ademhaling en waarbij we toestaan dat deze ademhaling ons gevoel van vitaliteit verder voedt.

  Dit is een kans om los te laten en te ontvangen, om te ontwaken en om geprikkeld te worden door de energie van het bos.

  Danservaring is niet vereist, enkel een onbevangen openheid en een verlangen om te bewegen en bewogen te worden door het bos. Wees welkom!

  Deze workshop zal doorgaan in het Engels!

Nog vragen?

Heb je nog vragen, suggesties of bedenkingen, of zijn er zaken die je graag rechtsreeks met ons bespreekt? Aarzel dan niet om mij, Tine De Kezel, te contacteren.

Projectmedewerker

Tine De Kezel

tine.dekezel@bosplus.be

Inschrijven

Van vrijdagavond 30 september tot en met zondag 2 oktober is het weer zover, dan dompelen we ons met z’n allen onder in de geneugten van het bos. Locatie: De Hoge Rielen. Doel: ontspannen, connecteren en bijleren. 

We gebruiken jouw telefoonnummer enkel om je te contacteren over dit evenement
Aantal personen inclusief jezelf

Totaal: €

Adresgegevens