Updates
Bosrevue

De impact van exploitatievoorwaarden in zwaar loofhout op de kosten voor de beheerder en de exploitant

Een bos beheren met aandacht voor zowel economie als ecologie is niet altijd even gemakkelijk, zeker niet wanneer er zware bomen geëxploiteerd moeten worden. Exploiteren zonder enige schade is onmogelijk. Om de schade toch zoveel mogelijk te beperken, worden strengere exploitatievoorwaarden opgesteld zoals het verplicht volgen van vaste uitsleeppistes en gebruik van een lier (zie Bosrevue 28, Van Nevel et al.) .
De exploitatiesector zelf staat hier sceptisch tegenover. Bosexploitatie is zwaar werk. Door technische evoluties doorheen de tijd werden veel verbeteringen aangebracht en werd een deel van het werk eenvoudiger, sneller en veiliger. Machines zijn steviger en ingenieuzer en zo zijn voordien ontoegankelijke gebieden plots ook bereikbaar. Maar de steeds groter wordende machines brengen ook veel schade toe waardoor hun bewegingsvrijheid aan banden gelegd wordt. Exploitanten beweren dat deze strenge exploitatievoorwaarden extra financiële en lichamelijke lasten met zich meebrengen die niet gecompenseerd worden.

Gelieve als volgt te citeren:

Velghe, D., Ampoorter, E., Serbruyns, I., Verheyen, K.  (2010). De impact van exploitatievoorwaarden in zwaar loofhout op de kosten voor de beheerder en de exploitant. Bosrevue 33a,  p1-4.

ISSN 2565-6953 – Bosrevue 33a

 

Terug

Verslag excursie houtproductie in de Dijlevallei

Leestip: bosvitaliteitsinventaris 2023

Lees alle bosrevue artikels