Onderwijs, Plantaardige voeding
14-18 jaar
Dit project is afgelopen
Vegetarisch eten zit in de lift. Gezonde en duurzame voeding wordt steeds belangrijker en steeds meer consumenten kiezen voor vegetarische of plantaardige producten. Niet alleen in de supermarkt, maar ook vaker op restaurant.
BOS+ wil daarom chefs van de toekomst inspireren met een andere manier van koken. In samenwerking met ProVeg vzw en Horeca Forma ontwikkelden we een opleiding voor praktijkleerkrachten op hotelscholen. De opleiding werd begeleid door topchef Pieter-Jan Lint en gaf leerkrachten inzicht in de basis van de plantaardige keuken. BOS+ en ProVeg ontwikkelden daarnaast een kookboek en een uitgebreid aanbod aan educatieve tools om in de klas te gebruiken (onderaan deze pagina te downloaden).
Naar schatting heeft de wereldwijde landbouw al 45% van het gematigde loofbos en 27% van de tropische bossen gekapt of omgevormd. Toch blijft de landbouw zich uitbreiden en vormt ze de dominante drijvende kracht achter ontbossing en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor de biodiversiteit.
Veeteelt is in zo goed als elk land in het Amazonegebied dé grootste reden van ontbossing. Maar liefst 90% van de ontbossing van het Amazonewoud zelf zou er vandaag aan te wijten zijn.
Enorme stukken oerwoud worden gerooid of afgebrand om er veevoer (veelal soja) te telen, ofwel om er runderen te laten grazen. We schijnen het al eens te vergeten, maar voor elke koe die wij eten, moet natuurlijk ook eerst voedsel geproduceerd worden!
Voor het project Andermaal werkten we een kookboek, een lerarenopleiding en educatief materiaal uit.
Inhoud: theorie over het hoe en het waarom van vegetarisch en vegan koken + recepten ter inspiratie van leerlingen en bekende chefs.
Meer wetenBOS+, ProVeg en Horeca Forma organiseerde ook een opleiding van 1 dag over de basis van de plantaardige keuken, theorie en praktijk. De praktijk werd gegeven door plant-based topchef Pieter-Jan Lint van restaurant Amaranth in Merelbeke
Inhoud: plantaardige producten en bereidingen, duurzame voeding, educatieve tools voor in de klas
De opleiding werd in 2022 en 2023 vier keer georganiseerd.
Een gratis kookboek over het hoe en waarom van plantaardig koken boordevol heerlijke recepten.
Kant-en-klaar lesmateriaal over plantaardige voeding met modules over veggie & vegan, milieu & klimaat, culinaire principes, gezondheid, een naam voor je gerecht, en veel meer.
Vragen of bedenkingen bij het project, het educatief materiaal of het kookboek? Aarzel dan niet ons te contacteren.
Andermaal
Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (DGD)
Provincie Vlaams Brabant
Met de steun van de Koning Boudewijnstichting
Door een educatief traject, educatief materiaal en kookboek gratis ter beschikking te stellen aan leerkrachten en leerlingen uit de horeca, en het brede publiek, wil BOS+ hen inzicht verschaffen hoe ontbossing op hun bord kan vermeden worden door zelf originele, duurzame gerechten te creëren.
België