Updates

Duurzaam hout

Is hout een duurzame grondstof?

Houtkap is geen synoniem voor ontbossing. Hout is een ongelooflijk materiaal, het enige écht hernieuwbare bouwmateriaal dat we kennen en een grondstof voor een indrukwekkend gamma aan innovatieve kwaliteitsproducten. Toch kan houtkap ook slecht zijn voor onze bossen. Maar hoe maak je het onderscheid tussen duurzaam of niet?

Consumeren en produceren

Duurzame houtconsumptie slaat op twee facetten. Om van duurzaam hout te spreken is het belangrijk dat er duurzaam geconsumeerd wordt, maar ook dat het duurzaam geproduceerd wordt. Om echt duurzaam te zijn, om de volgende generaties evenveel kansen te geven, moeten er met een aantal zaken rekening gehouden worden.

© Vilda – Stijn Smits

Economie is belangrijk

Duurzaam hout ondersteunt de lokale bevolking rond of in het bos waar het hout vandaan komt. Een eerlijk loon voor alle werkers doorheen de productieketen is belangrijk. De producenten moeten ook de mensenrechten eren. Het hout moet bovendien betaalbaar zijn. 

Consumptiepiramide

De consument kan ook bewust omgaan met zijn/haar houtverbruik. De consumptiepiramide is, net als voor veel zaken, hier ook een handige richtlijn in. Zoveel mogelijk houtresten benutten en recycleren bevordert ook de duurzaamheid van hout. 

 

De omgeving is dat ook

Waar hout gekweekt wordt is uitermate belangrijk. Er is de keuze tussen tropisch of lokaal hout. In deze draagt lokaal hout altijd de voorkeur weg tegenover hout geïmporteerd uit verre landen. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat er voor het hout geen ontbossing heeft plaatsgevonden. Ontbossing is een kaalslag van een bos, maar bossen kunnen ook duurzaam beheerd worden. Dan worden enkel kaprijpe bomen uit het bos gehaald. Het beheer is dan zo dat de aangroei van biomassa – en dus de opslag van CO-groter is dan dat er verdwijnt door de houtoogst. 

© Vilda – Yves Adams

Koolstof vasthouden

Koolstof, afgekort als de letter C, is waar hout uit bestaat. Wanneer bomen sterven (of verbrand worden), komt er koolstof vrij die zich bindt aan zuurstof (O2) en zo CO2 vormt. Zolang het hout van de bomen bewaard blijft, heeft het meer CO2 uit de atmosfeer gehaald dan dat het er in bracht. Dit gebeurt deels in natuurlijke processen wanneer insecten bijvoorbeeld hout opeten, of wanneer bladeren in de grond bodem worden. 

Voor duurzaam hout gaat dit om menselijke processen. Een houten tafel, stoel, kast is ook hout dat niet vergaat en verandert in CO2. Daarnaast is hout ook hernieuwbaar en bovendien sterk. Ideaal als duurzaam bouwmateriaal dus, dat ook nog eens veel minder uitstoot dan andere bouwmaterialen als staal, beton of kunststoffen.