Updates
Liveblog

Activisme op de COP

“what do we want?
– CLIMATE JUSTICE!
When do we want it?
-NOW!”

 

Van tijd tot tijd wordt het geroezemoes in de gangen en conferentieruimtes van de COP onderbroken door het gescandeer van een actie. Logisch natuurlijk: je kan je geen beter platform indenken om de aandacht te vestigen op klimaat gerelateerd probleem. Heel de wereld kijkt mee en de onderhandelaars kunnen je horen.

De onderwerpen van die acties zijn uiteenlopend, van urgentie over genderongelijkheid tot klimaatonrecht. Sommigen zijn toegelaten, anderen niet. Sommige zijn ludiek en kleurrijk, andere met hevige en emotionele pleidooien.

Mensenrechten – Actie

Deze COP27 zal vooral de geschiedenis ingaan als de COP van Geld & Mensenrechten. De eis voor meer financiering voor kwetsbare landen domineert de onderhandelingen, en de controverse rond de notoire mensenrechtensituatie in Egypte krijgt bijna meer aandacht dan de klimaatdiscussies zelf.

Ondanks de sterkere beperkingen op activisme, ging er deze ochtend (donderdag) een actie door rond het thema mensenrechten en gender. Alle deelnemers – en redelijk wat toeschouwers – waren gekleed in het wit en de actievoerders hingen spandoeken in verschillende talen. Gedurende het kwartier dat de actie duurde gaven ze enkele speeches, die veel harder binnenkwamen dan die van de staatshoofden in het begin van de week.

Klimaatrechtvaardigheid

Op deze COP is er meer aandacht voor, maar mensenrechten zijn nooit afwezig in klimaatdiscussies. Denk maar aan de inheemse gemeenschappen die het Amazonewoud beschermen en daarvoor bedreigd, verjaagd en zelfs vermoord worden. Het thema kleeft ook aan de discussies rond klimaatfinanciering.

Klimaatrechtvaardigheid, en wel nu! Een zeer terechte slogan…

Terug

Stem voor het bos

Hoe de Paashaas verantwoordelijk is voor de achteruitgang van Afrikaanse bossen

Lees meer artikels