Updates
Nieuws

Van gift naar bomen; wat gebeurt er met jouw gift aan Bomen met een Boodschap? 

© Arne D'hont

Je hebt een boom geschonken en je certificaat ontvangen, maar wat gebeurt er eigenlijk precies nadat jij geschonken hebt? En waarin verschilt BOS+ van andere boomaanbieders? We schreven het even allemaal voor je neer en lieten enkele bosexperten aan het woord. 

Het is al enkele jaren mogelijk om via de campagne ‘Bomen met een Boodschap’ een boompje te planten of een boompje cadeau te doen aan iemand.  Het proces is simpel; je doet een donatie, ontvangt of verstuurt een gepersonaliseerd certificaat van je gift en je wordt uitgenodigd om jouw bomen te komen planten. Daarna ontvang je nog gedurende vijf jaren updates van het bosje waar je bomen geplant zijn.  

Van boodschap naar bos 

Elke gift die binnenkomt via Bomen met een Boodschap koppelen we aan een concreet bebossingsproject ergens in Vlaanderen. Vaak gaat het om een stuk grond van een geëngageerde burger of een gemeente, die hun terrein openstellen voor meer natuur. 

Een deel van het geschonken bedrag gaat naar de eigenaar van de grond, waarmee hij beroep kan doen op inhoudelijke en financiële steun van BOS+, na het tekenen van een Bosfondsovereenkomst. Met de financiële steun kan de eigenaar na de aanplant enkele gemaakte kosten recupereren, zoals de uitgaven voor de aankoop van plantgoed en wildbescherming. 

Plant Bomen met een Boodschap© Gert Arijs

Inhoudelijke ondersteuning omvat onder meer de hulp die BOS+ kan bieden bij het aanvragen van subsidies of vergunningen, het uittekenen van een plantplan en de keuze van boomsoorten. Plantplannen worden uitgetekend door onze bebossingsexperts en zorgvuldig afgestemd op de kenmerken van de locatie in kwestie.  

Met een deel van je gift steun je ook BOS+, zodat wij de communicatie, plantactie en opvolging van de campagne kunnen financieren. En zo dus in de toekomst nog veel andere grondeigenaars kunnen helpen om een bos aan te planten. 

“We bekijken elke locatie apart. Geen enkele aanplant is identiek, en dat is net de sterkte, zegt Annelies Loos, bebossingsexpert bij BOS+.  

Geen copy-pastebos 

Bomen zijn geen standaardproduct, en een goed bos laat zich niet zomaar planten. Daarom houden we bij elke aanplant onder meer rekening met het bodemtype, de vochtigheidsgraad, de oriëntatie van het terrein, maar ook met externe factoren zoals de nabijheid van grote wegen, landbouwpercelen of waterlopen. 

Waar mogelijk leggen we aan de randen van het bos extra struiksoorten aan die de overgang met het landschap verzachten en een schuilplek bieden aan vogels, insecten en kleine zoogdieren.  

Een bos aanleggen doe je niet met een standaardlijstje van soorten. Wij gaan eigenlijk altijd op zoek naar boomsoorten die aansluiten bij de aanwezige natuur in de omgeving en streven bij iedere aanplant naar structuurrijke bossen met een hoge natuurwaarde. – Annelies Loos, bebossingsexpert BOS+ 

Zorg stopt niet bij aanplant 

Een duurzame aanplant vergt opvolging. Daarom blijven we, ook na de aanplant, beschikbaar voor de eigenaars. Op hun vraag komen we ter plaatse kijken, bieden advies bij eventuele uitval of aantastingen, en denken we mee over toekomstig beheer. 

“Sinds een paar jaar biedt BOS+ diens expertise aan om natuurbeheerplannen te schrijven voor boseigenaars, zowel voor jonge aanplanten als oudere bossen. Met een natuurbeheerplan krijgt de beheerder zelf de tools in handen om het bos zo gezond en divers mogelijk te houden” stelt Annelies. 

Zo zorgen we ervoor dat alle bomen met een boodschap niet alleen betekenisvol zijn voor de ontvangers, maar ook uitgroeien tot een robuust stukje natuur met blijvende waarde voor de mens én de omgeving. 

“Wel of geen natuurbeheerplan, we blijven aanspreekbaar. We willen dat elk bos de kans krijgt om gezond en veerkrachtig te worden”, gaat ze verder.  

Waarom kiezen voor BOS+? 

Je moet tegenwoordig niet ver zoeken om een boompje cadeau te doen. De afgelopen jaren zijn er naast BOS+ en andere natuurorganisaties bovendien ook heel wat commerciële aanbieders bijgekomen. 

Waar BOS+ vooral in verschilt van deze instanties, is de sterke lokale focus in Vlaanderen, waarbij je als schenker actief betrokken wordt bij de aanplant en opvolging van je geschonken boom. Bij ons ligt de nadruk op ecologisch verantwoorde aanplantingen, met aandacht voor inheemse soorten en de specifieke kenmerken van verschillende locaties.  

Bomen met een Boodschap© Gert Arijs

Er zijn spelers met een breder, internationaal georiënteerd aanbod met diverse projecten wereldwijd, maar bij zo’n bebossingsprojecten is de monitoring en opvolging natuurlijk een pak moeilijker. Andere aanbieders hebben wel lokale bebossingsopties, maar dan eerder grootschalige projecten, waardoor het aanbod vaak iets minder uitgediept en persoonlijk is. 

Hecht je dus waarde aan lokale impact en persoonlijke betrokkenheid? Dan is een boom schenken via BOS+ zeker iets voor jou.  

Elke gift maakt verschil 

Dankzij jouw steun kunnen we meer eigenaars helpen hun terreinen te bebossen, meer plekken vergroenen, en meer mensen in verbinding brengen met natuur. En dat vele kleintjes groot maken bewijzen volgende cijfers: 

Sinds 2021 plantten maar liefst 3493 donateurs zo’n 18.504 bomen met een boodschap, op 7,5 hectare grond, op 7 verschillende locaties verspreid over heel Vlaanderen. 

Wil je dus ook graag je boompje bijdragen en iemand verrassen met een boom? Of gewoon mee investeren in meer bos in Vlaanderen? Ontdek alles over de campagne via bosplus.be/schenk-een-boom of bosplus.be/plant-een-boom. 

 

Terug

Vragen over de campagne?

Wil je graag meer weten over de campagne of heb je vragen over onze werking? Aarzel niet om met mij contact op te nemen.

Fondsenwerver

Tillia Eestermans

tillia.eestermans@bosplus.be

Huwelijksbossen in opmars: “Een bos is een blijvend cadeau”

Belgische banken krijgen vrij spel om ontbossing te financieren

Lees meer artikels