Updates
Het project
Locatie
Onze aanpak
Contact
© Marcus Wallace

Werk maken van kwalitatief speelgroen voor leefbare dorpskernen

 • Locatie Gemeentes Bree, Hamont-Achel en Pelt, België
 • Periode 2022 - 2024

Het doel van dit project is kinderen en jongeren kansen geven om meer in een groene omgeving te spelen door middel van een participatief traject.
Voor elke gemeente zal een visie rond speelgroen ontwikkeld worden met daarbij concrete verbeterpunten voor de in kaart gebrachte projectlocatie.​

Inspiratie

Per gemeente wordt één realisatie uitgevoerd, die de groene speelkansen bevordert en die inspeelt op de concrete verbeterpunten voor groene speelruimte​.

Met dit project willen we kinderen, ouders en begeleiding inspireren om gebruik te maken van groene speelruimte​. Enerzijds willen we kinderen de kracht van spelen in de natuur laten herontdekken. Anderzijds zetten we in op bewustmaking bij hun ouders, leerkrachten, begeleiding,… zodat zij kinderen stimuleren in buitenactiviteiten.

© Joshua Choate

Doel

Het doel van dit project is kinderen en jongeren kansen geven om meer in een groene omgeving te spelen door middel van een participatief traject.  

Voor elke gemeente zal een visie rond speelgroen ontwikkeld worden met daarbij concrete verbeterpunten voor de in kaart gebrachte projectlocatie.​  

© BOS+

Verloop

Als eerste wordt er in elke gemeente een projectgebied afgebakend en worden de groene (speel)zones binnen dit gebied in kaart gebracht. We gaan info verzamelen via een bijeenkomst met de gemeentediensten, en daarna ook met de verschillende doelgroepen (jeugd en buurtbewoners). 

Op basis hiervan wordt per gemeente een visie en strategie ontwikkeld rond groene speelruimte.  

De derde fase omvat de terreinrealisatie. In samenspraak met de betrokken partijen wordt per gemeente de realisatie gekozen. Het ontwerp van deze realisatie komt er ook met input van de toekomstige gebruikers, net als de aanplant zelf. 

In de laatste fase willen we het lokaal jeugdwerk, kinderen en ouders inspireren om de (extra) groene speelruimte te gaan gebruiken. 

© Annie Sprat

Ga zelf aan de slag

Dit is een project in het tijdelijk aanbod van BOS+. Interesse om ook aan de slag te gaan?

Plant samen met BOS+ een Wonderwoudje in jouw gemeente

Met een Wonderwoudje kan ook jij je gemeente vergroenen. Neem contact op met één van onze wonderwoudjes-medewerkers en wij helpen je asap verder!

Spelen en outdoor education

Lees meer over het belang van groen voor kinderen.

België

Gemeentes Bree, Hamont-Achel en Pelt

 • Verhaal
 • Project
Buitenspelen in natuur is goed voor kinderen

Onze aanpak

Met de juiste aanpak kunnen we samen met onze partners kinderen een groenere plek geven om in op te groeien. Stukje per stukje maken we Vlaanderen, waar de openbare ruimte al zo beperkt is, groener. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het klimaat en voor de mens.

  Financiers
 • Leader Kempen-Maasland
 • Bouwmeester Label
 • Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
 • Vlaamse Landmaatschappij
 • Provincie Limburg
  Partners
 • Endeavor
 • Kind & Samenleving
Projectmedewerker

Laura Van Vooren

laura.vanvooren@bosplus.be