Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat artistieke projecten over, met en in natuur een efficiënte poort kunnen vormen om mensen, ook moeilijk bereikbare doelgroepen, te bereiken, te raken, ze te sensibiliseren over het belang van natuur. BOS+ organiseert daarom dansvoorstellingen, luisterwandelingen en filmvoorstellingen in het bos.
Al meer dan 15 jaar organiseert BOS+ samen met de Gezinsbond en allerhande lokale partners filmvoorstellingen in verschillende bosgebieden in Vlaanderen. Voor de kijker jong en oud staat Film in het Bos gelijk aan een heerlijke bosbelevenis, een leuke avond in een uniek levend decor! Voor de lokale partners kan het van alles betekenen; van een fijn tijdverdrijf voor de buurt, tot een “kapstok” waaraan ze bepaalde van hun (geplande) activiteiten kunnen ophangen en communiceren.
Meer wetenDans in het Bos is een artistiek project, een kruisbestuiving van kennis, van doelgroepen, van ervaringen en belevingen tussen natuur(organisatie) en kunst(enaars).
Al dansend wijst de artiest ons publiek letterlijk en figuurlijk (terug) de weg naar het bos.
En BOS+ verwelkomt de dansers en hun publiek in het bos, niet meteen het biotoop waar we ze verwachten. Hierdoor verfrist de natuurbeweging meteen ook de eigen blik op onze bossen en onze natuur.
Meer wetenWilderhistories maakte ‘Into the Woods’ voor BOS+, een gratis luisterexpo en –verhaal in het levende museum van het landschapsproject Rodeland.
Trek je wandelschoenen aan, neem je koptelefoon en zoek je weg door dit fascinerende landschap. Laat je meevoeren door het verleden en het heden, door legenden en dromen, door wetenschappers en vertellers. En ontdek hoe innig natuur en cultuur ook vandaag nog verbonden zijn, in een landschap op het snijpunt van een wild verleden en een veerkrachtige toekomst.
Meer weten“If we are going to have a new connection to the environment it will have to happen in individual hearts and souls… the artist can help us fall in love with the earth again.”
Waar academische inzichten en rationele argumenten vaak niet in staat zijn ons emotioneel te raken, laat staan te overtuigen of tot actie aan te zetten, heeft kunst wel dat potentieel. Het kan mensen ontroeren, tot een nieuw, meer empirisch begrip brengen, en ons zelfs tot gedragsverandering leiden.
Overigens voelen ook heel wat artiesten uiteraard zelf ook een enorme hang naar natuur. Ze is als inspiratiebron voortdurend terug te vinden in alle kunsten. Omgekeerd kan cultuur ons prikkelen en uitnodigen om onze natuur op te zoeken, te beleven, te waarderen, te begrijpen, …
Natuur- en cultuurbeleving hebben veel met elkaar gemeen. In onze overstresste samenleving vormen ze mentale oases van rust, broodnodige rustpunten voor de “overbevraagde” levensstijl waarin velen van ons functioneren. Uit onderzoek blijkt dat natuur- en cultuurbeleving zeer gelijkaardige positieve gezondheidseffecten hebben: onze mentale en fysieke rust neemt toe, we ontkoppelen van korte-termijn bezorgdheden, stress- en piekergedrag nemen af, concentratievermogens nemen opnieuw toe, … Tijdens de coronacrisis werd die hang naar meer natuurbeleving nog sterker, en (her)vonden heel wat mensen de weg naar natuur en bos en de heilzame effecten ervan.
“I used to think the top global environmental problems were biodiversity loss, ecosystem collapse and climate change. I thought with 30 years of good science we could address those problems, but I was wrong. […] To deal with these problems we need a spiritual and cultural transformation and we scientists don’t know how to do that.”