Updates

Ik wil bomen planten

Inheems bos

Droom je van een eigen, inheems bos maar zie je door het subsidie- en vergunningenbos de bomen niet meer? BOS+ kan je hierbij helpen!

Technische en juridische ondersteuning

BOS+ voorziet ondersteuning voor grondeigenaars die een gewoon, inheems bos willen aanplanten op hun terrein. We kunnen je met alle technische/juridische aspecten van de aanplant helpen.

Wil je meer weten over hoe een bosaanplant praktisch in zijn werk gaat? Check dan onze ‘hoe plant je een bos?’ pagina. Is je terrrein kleiner dan 0,5ha? Dan zit je beter op onze wonderwoudjespagina

 • Aanvragen vergunningen

  Afhankelijk van de bestemming van je terrein en of het eventueel in speciale beschermingszones ligt, zijn er meestal één of meerdere vergunningen nodig om te mogen bebossen. BOS+ kent zijn weg in dit juridisch kluwen en staat je graag met raad en daad bij voor de aanvraag van je vergunning(en).

 • Aanvragen subsidies

  Ook het bebossingssubsidiesysteem zit niet eenvoudig in elkaar. Door onze jarenlange ervaring kunnen we je gericht helpen, je subsidies maximaliseren en eventueel ook de aanvraag of aanvragen voor je opmaken.

 • Opmaak beplantingsplan tegen betaling

  Welk bodemtype is je grond en welke bomen plant je daar best op? Wat is het beste plantverband? Hoe creëer je een mooie ondergroei en struikenrand? Ook hier kunnen we je, tegen betaling, bij helpen. Lees zeker ook eens onze ‘hoe plant je een bos’ pagina, zodat je weet wat je te wachten staat. 

 • Offerte-aanvragen

  Welke leverancier levert het beste/goedkoopste/meest streekeigen plantgoed voor jouw project? Door jarenlange ervaring heeft BOS+ een groot netwerk van leveranciers en kan je zeker helpen om het beste plantgoed voor jouw project te vinden.

 • Aanplant

  Hoe en wanneer plant je best de boompjes? Ook daar kan BOS+ je bij helpen want bomen plant je best niet op eender welk moment. Meer praktische info vind je hier

Financiële ondersteuning

Naast deze technische ondersteuning kunnen we je ook financieel ondersteunen vanuit ons Bosfonds. Dit kan oplopen tot 7000 euro per hectare, afhankelijk van wie wat doet. De belangrijkste voorwaarden vind je hieronder.

Alle info en voorwaarden vind je in onze spelregels.

 

1

Nieuw bos

Het moet gaan om nieuw bos. Herbebossingen na kappingen ondersteunen we niet. Ook mogen de werken nog niet uitgevoerd zijn, al uitgevoerde plantwerken komen niet in aanmerking.

2

Minimumoppervlakte van 0,5 hectare

Het te bebossen terrein moet minstens 0,5 ha zijn en de eigenaar dient de beschikken over de nodige vergunningen en adviezen. Is je terrein kleiner dan 0,5 hectare? Ook dan bieden we ondersteuning via ons ‘Wonderwoudjes’-project.

3

Minimum 25 jaar

Het bos moet minstens 25 jaar behouden blijven (liefst langer uiteraard). Het bos is bovendien vanaf de aanplant sowieso beschermd door het bosdecreet.

4

Plantactie

Sommige sponsors wensen een feestelijke aanplantactie, eventueel met een kort persmoment op het terrein. Eigenaars die dit toelaten maken meer kans op sponsoring dan anderen. BOS+ begeleidt steeds deze evenementen, koppelt terug met de eigenaar en zorgt ervoor dat de ecologische draagkracht van het terrein niet overschreden wordt.

5

Sponsor

De financiële ondersteuning is steeds afhankelijk van beschikbare sponsors. BOS+ houdt zich het recht voor om o.a. op basis daarvan aanvragen af te keuren.

Geef mij één reden waarom ik niét zou bebossen?!

Willy Lievens, eigenaar van een Heldenbos

bekijk het filmpje
Projectmedewerker

Bert Peeters

bert.peeters@bosplus.be
Projectmedewerker

Annelies Loos

annelies.loos@bosplus.be