Updates

Mentaal en fysiek sterker met een duik in het bos

Natuurlijke welzijnsdag van BOS+

Niets beters dan een teambuilding in de natuur. Bossen en bomen houden ons gezond en gelukkig, op meer manieren dan je zou denken. Ze zetten ons aan om meer naar buiten te trekken en elkaar meer en kwalitatiever te ontmoeten. Ze helpen ons beter omgaan met stress, angst en piekergedrag, bevorderen ons geluksgevoel, creativiteit en slaappatroon. Redenen te over om onze bossen ten volle te waarderen, maar ook te gaan beleven. Boek nu een welzijnsdag van BOS+ en versterk uw team.

Leer de verschillende sessies kennen

 • Finse Forest Mind

  In Finland wordt het landschap op een bijzondere manier bekeken; meestal krijgen steden en dorpen een naam, maar alles daarbuiten heet ‘bos’. Een heel andere mindset dus dan de onze, waarin we elk bosje een naam opplakken om het te kunnen vinden.

  Volgens de Finnen schuilt daarin ook een andere kijk op natuur, een kijk waar we in onze prestatiegerichte maatschappij nochtans veel deugd uit zouden kunnen halen. Want hoe bewust begeef jij je door het bos? En door het leven? Voel jij jezelf deel van het bos, of ben je slechts een bezoeker? In de sessie Finse Forest Mind wordt stilgestaan bij de manier waarop we onze omgeving ervaren. Ervaar je ze überhaupt, of nemen je dagelijkse besognes alle ruimte in je hoofd, je lijf en leden?

  Met eenvoudige oefeningen wordt je uitgenodigd om je eigen gedachten te erkennen, aandacht te besteden aan je emoties, je skills en sterktes, en die dingen die jouw veerkracht ondersteunen. In een twee uur durende wandeling oefen je een aantal mentale skills en technieken die een gebalanceerd en rijk leven ondersteunen.

 • Bosbaden

  Shinrin-Yoku of ‘bosbaden’ werd oorspronkelijk ontwikkeld in de jaren ’80 in Japan, en houdt in dat je jezelf onderdompelt in het bos met al je zintuigen. Het concept won snel aan populariteit, en werd sindsdien overtuigend in verband gebracht met een afname van stresshormonen in ons bloed, een verhoogde creativiteit, en het tot rust brengen van het zenuwstelsel. (zie ook ons onderzoek naar het effect van bosbaden op je welzijn i.s.m. CM)

  Onder begeleiding van onze experten in bosbaden kan ook jij je welzijn een boost geven. Een aantal bewustzijnsoefeningen brengen je helemaal in het hier en nu, want in deze drie uur durende belevenis staat vertraging centraal. Niet alleen kom je erin tot rust, ze leert je ook deel te worden van en op te gaan in je natuurlijke omgeving. Haal het meeste uit wat de natuur te bieden heeft, kom er heerlijk zen én gezond uit terug.

 • Buitenkookles

  Cateraar de Sjampetter doet niets liever dan ingrediënten sprokkelen in het bos, om ze meteen daarna op een open vuur tot een heerlijke maaltijd te koken. Met een hart voor groenten en natuur, en met het creëren van een uniek moment midden in het groen als ultiem doel. Benieuwd wie van je collega’s vuurvaste vingers heeft, wie een cuisson zonder kookboek perfect juist kan afstemmen en wie een nieuw en overheerlijk kruid kan opsporen in het bos? Dan is de Sjampetter graag jullie gids. Dat het gezellig wordt, is zeker!

  Deze workshop kan eventueel gecombineerd worden met het bereiden van een eigen lunch of receptie. Om te garanderen dat er dan ook voldoende lekkers is voor iedereen, heeft deze sessie een kleine meerkost.

 • Natuurlijk bewegen

  Professionele dansers Daniel Linehan en Michael Helland hebben er meer dan 15 jaar ervaring in dans en choreografie op zitten, en delen graag hun fascinatie voor de relatie tussen ons lichaam en de omgeving waarin we leven. Wetende dat ons lichaam is opgebouwd uit elementen van de aarde, focust deze workshop bewegingsoefeningen die je lichaam verbinden met de aarde. Een kans om los te laten en te ontvangen, om te ontwaken en om geprikkeld te worden door een fysiek contact met het bos en de bosgrond.

 • Rewilding met Bert Poffé en Kiki Nardiz

  Al jarenlang houden Bert Poffé en Kiki Nardiz outdoor workshops in het bos. ‘Rewilding’ is aan een opmars bezig, en Bert Poffé weet waarom. “Door het loskoppelen van de mens van de natuur en het creëren van een kunstmatige omgeving zijn we terechtgekomen in een gigantische ratrace, met een resem westerse welvaartsziektes tot gevolg.” Met zijn initatief Rewilding Drum helpen Bert en Kiki jou de natuur én je ongetemde, wilde, natuurlijke ik opnieuw een plaats te geven in je dagelijks leven.

  Inspiratie daarvoor halen ze uit reizen en uit de lessen die ze daaruit meenamen van lokale en inheemse gemeenschappen die vaak harmonieus overleven in en met de natuur. Bert gaat in zijn workshop in op het overleven in het bos, de Rewilding Lifestyle, bushcraft, survival en outdoor technieken.

  Kiki Nardiz is een avonturier en ontdekkingsreiziger. Ze bekijkt de wereld en de natuur met een onderzoekende en nieuwsgierige blik, en leerde door die ervaringen intussen heel wat van planten en kruiden in het bos. In deze sessie deelt ze graag haar kennis. Want jawel, er valt heel wat te doen met planten en kruiden. Kiki weet als geen ander haar voordeel te doen met de producten uit het bos. Van wild beautyproducten tot een natuurlijke EHBO kit, ga samen met haar op zoek. En onderweg legt ze ook nog eens uit wat er te eten valt uit het bos.

Wat houdt een welzijnsdag van BOS+ in?

BOS+ is al jarenlang gefascineerd door het bos en haar (ver)diensten en dompelt jouw team hier graag in onder. We leggen de focus op de nauwe link tussen het bos en onze mentale gezondheid.

De dag draait rondt het vinden van rust, herbronnen en ontdekken. Een bijzonder moment met jezelf maar ook met je team. Achteraf wandelen jullie weg met opgeladen batterijen en nieuwe ideeën, maar ook met de handvaten om in je professionele en privéleven verder te werken aan je eigen veerkracht.

Programma

Een welzijnsdag bestaat uit 2 dagdelen, waarvan één dagdeel bosbaden of Finse Forest Mind en één dagdeel naar keuze in te vullen uit ons aanbod. 

De prijs voor een teamdag is variabel naargelang de wensen van uw team, de keuze-activiteiten en het aantal deelnemers. Het bosbaden werkt het best in kleine groepjes, tot 12 personen. Voor een grotere groep kunnen we samen bekijken hoe we het organiseren op maat van jouw bedrijf. 

Forest Mind

Centraal in deze bosbelevenis staat een introductiesessie ‘Forest Mind’ (zie ook verder). Katriina Kilpi, onze gecertificeerde Forest Mind gids, heeft al jaren ervaring om mensen het bos op een unieke manier te laten ervaren.

Een combinatie van oefeningen uit onder andere mindfulness, cognitieve gedragspsychologie en natuurbeleving leert deelnemers om, met behulp van het bos, stil te staan bij hun eigen veerkracht en welzijn. En welke skills je kan inzetten om je welzijn ook duurzaam te verbeteren.

Het tweede dagdeel wordt ingevuld naar keuze: een verdere kennismaking met bosbaden, een creatieve workshop of net een avontuurlijke uitdaging. Aan jullie de keuze. ’s Middags wordt een vegetarische lunch voorzien, al dan niet door jullie zelf op houtvuur bereid (zie onder).

Interesse of vragen?

Geïnteresseerd of heb je vragen, suggesties of bedenkingen? Zijn er zaken die je graag rechtsreeks met ons bespreekt? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

De prijs voor een teamdag is variabel naargelang de wensen van uw team, de keuze-activiteiten en het aantal deelnemers.Medewerker communicatie en fondsenwerving

Arne D’hont

arne.dhont@bosplus.be
Projectmedewerker

Katriina Kilpi

katriina.kilpi@bosplus.be

Waarom zou je naar het bos gaan?

Helaas lijkt het contact met bos en natuur vandaag een zeldzame luxe voor de ‘moderne’ werknemer:

 • 60% van de werkende Vlamingen brengt tijdens de winter maximaal een kwartier door in open lucht.
 •  1 op 10 komt tijdens de werkdagen zelfs helemaal niet buiten. De dagen worden zittend doorgebracht en tussen 4 muren.
 • Stress op de werkvloer is alomtegenwoordig; 1 op 3 Vlaamse werknemers kampt met overmatige werkstress
 • Minstens 1 op 7 loopt een groot risico op een burn-out.
  En ook werkgevers betalen hiervoor een prijs, want maar liefst 40% van het ziekteverzuim is stress-gerelateerd.

© Bart Carlier

De natuurlijke oplossing

Tijd om naar buiten te trekken. Want bossen en natuurlijke omgevingen ontstressen en bevorderen het geluk.

In het groen krijgt ons brein de tijd om te herstellen van de vele en constante prikkels die we dagelijks verwerken. De natuur nodigt ons uit op een hele andere manier waar te nemen: kalmer, vanop grotere afstand en met meer zintuigen. En dat vermindert dan weer piekergedrag en verbetert ons zelfvertrouwen en humeur.

Onderzoekers stellen dat wie wekelijks 2 uur tijd doorbrengt in het groen, gemiddeld een betere gezondheid en welzijn ervaart. Schenk jij jouw team alvast een eerste, stevige portie bosbeleving?

Neem contact op met arne.dhont@bosplus.be voor vragen of bel op 0476 27 25 20.