Updates

Dokter bos

10 gezondheidsvoordelen van bos

Bos en gezondheid zijn voor BOS+ niet los te koppelen. Studies tonen aan dat vertoeven in het bos goed is voor je gezondheid. Om dat te ervaren, biedt BOS+ het bosbadweekend aan. Het bosbadweekend, dat is jezelf enkele dagen onderdompelen in het bos voor een fysieke en mentale gezondheidskuur. Geloof je het niet? Hieronder tien zaken die een bosbadweekend teweegbrengen.

1. Een beter bioritme

60% van de werkende Vlamingen komt tijdens de winter maximaal een kwartier in open lucht. 10% komt tijdens de werkdagen zelfs helemaal niet buiten. Een bosbadweekend spendeer je bijna volledig in de open lucht. Dat is goed voor de eetlust, je biologische klok en voor een goede nachtrust.

2. Een betere immuniteit

Bomen en planten verspreiden stofjes in de frisse lucht die onze immuniteit blijken te versterken, zoals fytoncide. Ze zijn werkelijk overal. Nu ja, overal waar planten groeien tenminste. Er is ook meer microbieel contact. Dat is niet enkel goed voor de immuniteit maar ook voor minder allergieën.

3. stressverlichting

In het groen krijgt ons brein de tijd om te herstellen van de vele en constante prikkels die we dagelijks verwerken. Dat komt omdat de natuur ons uitnodigt om op een hele andere manier waar te nemen. Kalmer, vanop grotere afstand en met meer zintuigen.

Een dagelijkse, zelfs korte wandeling in het bos of in het groen reduceert bovendien het stresshormoon cortisol. In een bebouwde, stedelijke omgeving is dat niet het geval.

4. Sterkere conditie

Wie beweegt in de natuur, voelt zich krachtiger, positiever en energieker dan wie dezelfde oefeningen binnen of in de stad uitvoert. Bovendien houdt hij het sporten langer vol.

Wekelijks minstens 120 minuten – of dagelijks 17 minuten – doorbrengen in de natuur verbetert de fysieke en mentale gezondheid. Tijdens een bosbadweekend beweeg je zonder dat je het zelf doorhebt door de prachtige omgeving en haal je de voorgaande vereisten met gemak.

Tijdens het bosbadweekend nemen Daniel Linehan en Michael Helland – twee choreografen/dansers met meer dan 15 jaar ervaring – je mee naar een universum waar lichaam en aarde naadloos in elkaar overgaan. Een kans om even alles los te laten, te ontwaken en geprikkeld te worden door de energie van het bos

Een dagelijkse, zelfs korte wandeling in het bos of in het groen reduceert bovendien het stresshormoon cortisol. In een bebouwde, stedelijke omgeving is dat niet het geval.

5. Stilte

Volgens de WHO is lawaaihinder de op één na grootste bedreiging voor de volksgezondheid, na luchtvervuiling. Het meest recente WHO-rapport heeft het over 10.000 dodelijke slachtoffers per jaar, als gevolg van geluidsoverlast. Het gaat dan over stress, hart- en vaatziekten, zelfs kanker wordt gelinkt aan de blootstelling aan lawaaihinder. Tijdens het bosbadweekend heb je enkel ‘last’ van fluitende vogeltjes of het ruisen van de bomen.

De ideale setting voor de bosbadsessie van Katriina Kilpi, getraind als Finse Metsämieli (Forest Mind) gids, die je mentale en fysieke batterij ongetwijfeld zal opladen. Ze helpt je om te verstillen en het bos op een andere manier te ervaren.

6. Kom tot rust

In het bos is groen een sterk aanwezige kleur, waarvan is aangetoond dat ze rustgevend werkt. Wist u dat het menselijk oog van alle kleuren de meeste tinten groen kan onderscheiden? Bladeren van bomen en planten zijn bovendien in een natuurlijke patroon geordend. De hersenen ervaren dat patroon als rustgevend en natuurlijk en het reduceert verder je stressniveau.

Complete rust, daar ga je samen met bosbadgids Ann Tilman naar op zoek. Ze nodigt uit om anders te kijken; naar jezelf, de anderen en je omgeving. De metaforen en wijsheid die in de natuur verborgen liggen, openbaren zich alleen tijdens complete rust en vertraging. Als gids bewaakt Ann dit kader en begeleidt ze je doorheen dit mindfulness proces.

7. Meer creativiteit

Naast groen zullen oranje tinten je overspoelen. De herfst zet het bladerdek in lichterlaaie met tinten rood, oranje en bruin door elkaar. Oranje werkt stimulerend voor de creativiteit en je zal thuiskomen boordevol nieuwe ideeën.

8. Een gezonder uiterlijk

Volg de workshop van Kiki over natural beauty en leer bij over natuurlijke schoonheidsproducten. Haar tips kan je ook meenemen in je dagelijkse leven en hebben een blijvende impact op hoe je je natuurlijk mooi kan maken. Een gezonde blos op de wangen is natuurlijk mooi meegenomen.

9. Voel je gelukkig en vrij

Tijdens een rewilding sessie leer je je bewegen op een natuurlijke manier. Spendeer meer aandacht aan de manier waarop je beweegt, doe het meer op gevoel en je voelt je als vanzelf een vrijer persoon. ”Door het loskoppelen van de mens van de natuur en het creëren van een kunstmatige omgeving zijn we terechtgekomen in een gigantische ratrace, met een resem westerse welvaartsziektes tot gevolg. Rewilding Drum helpt jou de natuur én je ongetemde, wilde, natuurlijke ik opnieuw een plaats geven in je dagelijks leven, om je tegen dit alles te beschermen.” – Bert Poffé.

Een dagelijkse, zelfs korte wandeling in het bos of in het groen reduceert bovendien het stresshormoon cortisol. In een bebouwde, stedelijke omgeving is dat niet het geval.

10. Ontdek nieuwe vriendschappen

Voel jij je soms de vreemde eend in de bijt omdat het leven je vaak kunstmatig en onnatuurlijk aanvoelt? Of noemen mensen je misschien een dromer omdat je gefascineerd naar vogels kan blijven kijken? Op het bosbadweekend is iedereen even gek als jou op de natuur. Kijk samen naar die ene paddenstoel of neem je tijd om bij een boom te blijven staan. Op het bosbadweekend is iedereen verbonden met elkaar door zijn of haar enthousiasme over de natuur.

Geen beter moment om elkaar te ontmoeten of te leren kennen dan tijdens een overheerlijke maaltijd. Daarvoor kunnen we rekenen op de Sjampetter, een cateraar met een passie voor outdoorcooking, wildplukken, lokale producten, et.

Hij neemt jullie mee in zijn denkwereld met verschillende open vuur-bereidingen. Koken in en met de natuur aan het vuur, wat kan er beter zijn?

Een dagelijkse, zelfs korte wandeling in het bos of in het groen reduceert bovendien het stresshormoon cortisol. In een bebouwde, stedelijke omgeving is dat niet het geval.

© Bart Carlier