Updates

Beleef het bos

Buiten spelen is van levensbelang

Wij geloven dat spelen in het groen kinderen gezonder, gelukkiger en slimmer maakt.

Goed nieuws voor al die speelvogels; ravotten blijkt niet enkel leuk, maar ook nog eens nuttig. De lichamelijke én geestelijke gezondheid van kinderen die vaak in bos en natuur spelen zou beter zijn dan die van hun leeftijdsgenootjes die minder buiten spelen. Zo hebben ze doorgaans minder last van overgewicht en luchtwegeninfecties. Ze ontwikkelen een betere motoriek en hebben meer uithoudingsvermogen. Ravotten in het groen is echter ook bijzonder leerrijk. Spelen en leren in het bos en de natuur prikkelt de fantasie en stimuleert de creativiteit en ondernemingszin.

Spelen en leren in het bos

Neen, hier geen app voor je smartphone, wel inspiratie om te ervaren wat het buitenleven, de natuur en het bos te bieden hebben. BOS+ werkt aan een wereld waarin écht contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is. We willen alle kinderen buiten en een beetje buiten(liefde) in alle kinderen.

Waar mag je spelen?

In elk bos mag je sowieso spelen op de paadjes. Omdat ook dieren (en planten) rust nodig hebben of omwille van veiligheidsredenen, zijn niet alle zones in het bos toegankelijk. Daarom mag je normaal gezien enkel van de paden afwijken in speelzones. In zo’n speelzone mag je overal spelen, klimmen en ravotten!

Om te spelen hoef je niet altijd naar een ‘echt’ bos. Wie weet is er wel een groen plekje dichtbij? Ook daar kan je spelen. De komende jaren proberen we al deze plekjes op één kaart te krijgen: jeugdmaps.

Meer weten

En dan nu: de boom in!

Doorheen het vertoeven en spelen in de natuur ontwikkelen de kinderen een sterke verbondenheid met de natuur, die ook op later leeftijd blijft doorwerken. Als een complete generatie jongeren het contact met de natuur verliest, zal de hele samenleving daar de nadelige gevolgen van ondervinden

Op deze pagina vind je daarom alles wat je nodig hebt om meteen de natuur in te trekken met kinderen.

Meer weten
Passion is lifted from the earth itself by the muddy hands of the young; it travels along grass-stained sleeves to the heart. If we are going to save environmentalism and the environment, we must also save an endangered indicator species: the child in nature.

Zoek je het kind in jezelf. Blijkt het buiten te spelen.

Loesje

Buiten spelen

Keer jouw school binnenstebuiten

Meer dan twintig jaar ervaring met buiten leren en lesgeven maakt van BOS+ een expert in outdoor education. Naast het begeleiden van kinderen en leerkrachten naar het bos, brengen we het bos ook naar de schoolomgeving.

Plant een Wonderwoudje aan op jouw school

Een bos, natuur of groenelementen in de schoolomgeving leveren onze kinderen heel wat voordelen op. De positieve effecten van leren en spelen in een natuurlijke omgeving zijn extreem talrijk. BOS+ ondersteunt scholen die van hun speelplaats een bos willen maken. Of een terrein in de buurt willen omtoveren tot een openluchtklas.

Wonderwoudjes bestaan in allerlei vormen en maten. De aanleg is echter niet altijd even eenvoudig en daarom wil BOS+ scholen begeleiden én een financieel duwtje in de rug geven.

 

Ga voor een schoolbos

Outdoor education

Ben je als leerkracht op zoek naar een leuke en uitdagende manier om kinderen gemotiveerd te houden bij een les rekenen of taal? Kies er dan voor om wat vaker buiten les te geven. Een recente bevraging van BOS+ bij meer dan 200 leerkrachten lager onderwijs legde de belangrijkste drempels voor buitenonderwijs bloot. Het goede nieuws: die zijn stuk voor stuk op te lossen.

BOS+ schreef daarom een gloednieuw (draai)boek waarin we de meest voorkomende mythes doorprikken en leerkrachten op weg helpen om buitenonderwijs succesvol te organiseren.

 

Meer weten

Maak van jouw jeugdterrein een speel-eet-beleefbos

We schreven een handleiding waarmee jij zelf aan de slag kan om van jouw jeugdterrein een heus speel-eet-beleefbos te maken.

Buiten spelen

Outdoor education; een handleiding voor leerkrachten

BOS+ schreef een gloednieuw (draai)boek waarin we de meest voorkomende mythes doorprikken en leerkrachten op weg helpen om buitenonderwijs succesvol te organiseren.

Less screen time, more green time.

Bossen zijn gezond. Zoek ze op.

Buiten spelen

Nieuws

Kom meer te weten over het belang van bomen voor onze gezondheid, hoe het bos ons kan inspireren om te beter te leren, waarom bewegen in het groen een gouden combinatie is of waarom buiten spelen onze kinderen veerkrachtiger maakt.

Contact

Projectmedewerker

Sien Cromphout

sien.cromphout@bosplus.be
Projectmedewerker

Kato Vanden Bussche

kato.vandenbussche@bosplus.be