Updates

Wandeling ‘Tussen Boer en Bos’: Oosteeklose bossen

Wandelroute
© Vilda - Yves Adams

De kortste route in de ‘Boer- en bos’-reeks bevindt zich in de gemeente Oosteeklo. Als rode draad kozen we voor het element aarde. Geniet van passages langs boomgaarden, bunkers en de Antwerpse Heirweg.

Deze route volgt wandelknooppunten: 42-41-TP-40

De brochure kan je hier downloaden. De bingo vind je hier

Deze wandeling werd mogelijk gemaakt met de steun van BOS+, Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Leader, Provincie Oost-Vlaanderen en Europa. 

Route-Ambassadeur Van Boer tot Bos
1

Bosgrondscharters

Vroeger was het Meetjesland een arme streek en bestonden er hier beroepen waar we ons nu niks meer bij kunnen voorstellen. Zo was er het beroep ‘bosgrondscharter’. Zij maakten specifiek gebruik van de naaldbomen hier. Hun taak bestond erin naalden uit het bos samen te harken en te verkopen aan azaleakwekers. Naaldbomen zorgen er namelijk voor dat de grond verzuurt en azalea’s hebben een zure grond nodig om te groeien. De dennennaalden werden rond de planten verspreid en zo werd de zuurtegraad van de grond een stukje hoger.

2

Appel-en perenkwekers

Johan Neyt kweekt hier appels en peren in navolging van zijn vader.

3

Antwerpse Heirweg

Deze weg loopt door verschillende routes. Vele mensen denken bij heerweg aan een romeinse weg, maar dit is in wezen een middeleeuwse naam: de weg van de kasteelheer. Aanduiding van een hoofdweg, om onderscheid met lokale weg te maken. Vaak werden wegen uit de romeinse tijd gerecycleerd hiervoor. De Antwerpse heirweg loopt van Brugge tot Antwerpen en langs het traject zijn verschillende romeinse vondsten gedaan. Maar het is onduidelijk of de weg ook daadwerkelijk dienst deed in romeinse tijd.

4

Bunkers

Je kwam er ongetwijfeld al tegen op de route; bunkers. Deze maken allemaal deel uit van de hollandlinie of Hollandstellung; van het Zwin tot in Antwerpen aan de kempenlinie. De Duitsers bouwden deze tijdens Wereldoorlog 1 uit wantrouwen tegenover de Nederlanders. Wat heeft dit dan eigenlijk met natuurlijke erfgoed te maken? De bunkers zijn ondertussen al zo lang ingebed in het landschap dat ze het een zekere waarde mee geven, kijk maar naar de foto’s. Ook bepaalde dieren genieten van hun aanwezigheid. Voor vleermuizen zijn dit ideale plekken om te overwinteren.

Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel