Updates

Bos t’ Ename

Wandelroute
© Vilda - Yves Adams

Bos t’ Ename in Oudenaarde werd in 2002 bekroond met de Vlaamse Monumentenprijs. Een primeur en heel terechte prijs voor dit prachtige bos. 

Route-Ambassadeur Herman Duprez
1

Start - Dorpskern Ename

Deze boswandeling start aan het prachtige Sint-Laurentiuskerkje, dat zeker een bezoekje waard is. Het is een van de best bewaarde vroeg romaanse kerken in België. Ze werd gebouwd in opdracht van graaf Herman van Verdun (998-1024) tijdens zijn ambtsperiode als markgraaf van Ename. Bij renovatiewerken aan de kerk in 1992 werden romaanse muurschilderingen in Byzantijnse stijl ontdekt.

© Herman Duprez
2

Knooppunt 33 - Bos t' Ename

Vertrek aan de kerk in oostelijke richting (richting knooppunt 33). Sla rechtsaf de Zwijndries op. De kasseien op deze helling zijn als monument beschermd. Sla de tweede straat links af (Natusdreef) en je ziet het bos opdoemen. Het bos is niet alleen gekend voor zijn rijke fauna en flora, maar heeft ook een grote houten trap en vele doorsteekbrugjes. Schrik niet als je plots oog in oog komt te staan met een koe of een paard. Zij helpen mee de biodiversiteit van het bos te bewaren en grazen er dus vrij rond. Veesluizen houden de dieren in het bos, maar verder krijgen ze vrij spel.

© Vilda - Jeroen Mentens
3

Knooppunt 31

Deze grote bult in het landschap is vermoedelijk een konijnenberg of warande. De flora is er prachtig.

Beeld: bosorchis in bloei.

© Herman Duprez
4

Knooppunt 32

Tussen knooppunt 31 en 32 ligt een rustpunt met een spectaculair zicht over Ename en de Scheldevallei.

© Herman Duprez
5

Knooppunt 24: Huis Beaucarne

Achter een onopvallende gevel in de dorpskern van Ename ligt een opmerkelijke erfgoedparel verborgen. Huis Beaucarne wordt al meer dan 250 jaar door dezelfde familie bewoond. Zowel het huis als de indrukwekkende tuin met druivenserre zijn redenen op zich om Ename te bezoeken.

Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel