Updates

Lappersfortbos: Commentaren, de reconstructie van een (bos)geheugen

In Commentaren, de reconstructie van een bos geheugen, documenteert fotograaf Jurgen Remmerie de verborgen geschiedenissen van het Lappersfortbos. Voor dit fotoproject nam hij zijn ouders, na meer dan 45 jaar, terug mee naar de plaats waar ze enkele jaren gewoond hebben en waar ze mooie momenten beleefd hebben. De QR-codes, verspreid in het bos, tonen via commentaren en archiefmateriaal, hoe het bos is veranderd, zowel fysiek als in hun herinnering.

1

Niet alleen de bosbezetters woonden in het Lappersfortbos

Het Lappersfortbos in de vallei van de Zuidleie wordt genoemd naar een meer noordelijk gelegen kasteel ‘Lappersfort Ch(ate)au’ langs de Vaart. De Ferrariskaart 1775 duidt op aanwezigheid van weilanden als deel van een oorspronkelijk en lager gelegen Valleigebied. Een huis en stalling van het kasteel (met parkstructuur) is voor het eerst zichtbaar op de VanderMaelenkaart (1870)

2

Op 27 juni 1929 koopt FN gronden als domein en industriegebied. FN richt er een fabriek op met als doel het vervaardigen van oorlogsmunitie en jachtpatronen. Om veiligheidsredenen worden de industriële inplantingen gespreid over heel het domein: cartoucherie, werkplaats en springstofdepots in het bos en het park, een proefstand in de weide (nu moerasbos). De stallingen van het kasteel worden omgebouwd tot een villa voor de directeur van de FN-fabriek. Tot de huidige relicten van het park behoren de nog nauwelijks zichtbare bestrate paden, een Maria-grotje, de typische beplantingen en de twee bruggen over het Zuidervaartje.

3

In 1944 wordt de fabriek door de Duitse bezetter ontmanteld en deels vernield. FN neemt de terreinen en werkplaatsen weer in gebruik in 1952. Er zijn permanent 2 tuiniers aan het werk om het parkbos te onderhouden. Tussen 1950-60 worden delen van de FN-site bebost met populier. De lager gelegen delen waren tot dan toe weiden en/of hooilanden, mogelijks verbost.

Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel