Updates

Wandeling Lierde – Zottegem: doorheen de mooiste vista’s van de pre-Vlaamse Ardennen

© Danny Jacobs

In deze wandeling tussen de stations van Lierde en Zottegem rijgen we de belangrijkste boskernen aan elkaar. Eerst stappen we doorheen het Kloosterbos om dan via trage wegen door de dorpskern van Sint-Maria-Oudenhove te wandelen. De route leidt ons verder doorheen de Steenbergse bossen. Het geheel is een prachtig gemengd heuvellandschap van bossen, weiden, akkers, kleine landschapselementen, bron- en kwelgebieden.

Route-Ambassadeur Danny Jacobs

Get Directions

show options hide options
1

Startpunt: Station Lierde

2

Kloosterbos

Het eerste ecologisch koninkrijk dat we aandoen is het Kloosterbos. Het maakt deel uit van het natuurgebied Vossenhol. Oorspronkelijk was het een beuken-eikenbos, nu staan er vooral populieren. Een het Zuidelijke deel van het bos is er nog een restant van de beuken en eiken.

© Vilda - Yves Adams
3

Dorpskern Sint-Maria-Oudenhove

Via trage wegen leidt de route naar de dorpskern van Sint-Maria-Oudenhove. Tot 2019 kon je hier regelmatig de kunstenaar Panamarenko en zijn vrouw zien wandelen in de omgeving van Sint-Maria-Oudenhove. In dit prachtige dorp leefden ze jaren samen. Panamarenko overleed hier op 14/12/2019.

© Danny Jacobs
4

Steenbergse bossen

De Steenbergse bossen vormen een prachtig gemengd heuvellandschap van bossen, weiden, akkers, kleine landschapselementen, bronbeken en kwelgebieden. De gevarieerde ondergrond van de Steenbergse bossen, met meer dan 26 verschillende bodemtypes, zorgt ervoor dat veel verschillende plantensoorten er een thuis vinden. Wat de Steenbergse bossen zo bijzonder maakt, zijn de talrijke bronnen en kwelzones die kalk of ijzer uit de bodem naar boven brengen, waardoor je er ook kwelsoorten als Eenbes, Reuzenpaardenstaart en Dotterbloem kan vinden.

© Vilda - Yves Adams
5

Eindpunt: station Zottegem

Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel