Updates

(Te) Gekke Bomenwandeling Antwerpen

Wandelroute
© Vilda

Welke jonge vandalen kunnen de kade openbreken? Wat voor lekkers schuilt er in verborgen tuinen en wie is de echte reus die voor Brabo moest wijken?
Dit en zoveel meer ontdek je op deze Antwerpse Merkwaardige Bomen Wandeling!

1

Start

Grote Markt, Antwerpen

Het symbool van Antwerpen is natuurlijk Brabo. Deze Romeinse soldaat verloste Antwerpen van de reus die langs de Schelde liep om tol te eisen van de voorbij varende schepen. Brabo doodt de reus, en gooit zijn hand symbolisch in de Schelde.
Maar er klopt iets niet! Het standbeeld gooit de hand niet richting de Schelde maar richting ’t stad! En dat heeft alles te maken met een Merkwaardige boom…

2

Steenplein

In deze kademuur groeien er nu en dan berken. Aan het einde van de kaai zie je nog de restanten van een dikke berk en regelmatig staan er ook jonge boompjes heen en weer te zwiepen. Berken vormen vele kleine zaadjes die ver met de wind meedrijven en in het schelde-water terechtkomen. Hier blaast de wind ze in een hoekje van het dok, en het getij laat de zaadjes achter tussen het voegsel van de kade.
Op het plein vind je ook nog enkele uit de kluiten gewassen iepen (foto) en gekandelaarde lindes. Hun verhaal kan je lezen als je op het boomicoontje op het kaartje klikt.

© Vilda
3

Plataan op de Koolkaai

Platanen zijn ongetwijfeld een van de meest populaire stadsbomen in Europa. En dat is niet toevallig. Ze zien er fraai uit, kunnen goed tegen vervuiling en bovenal: ze geven een erg aangename schaduw. Onderzoek wees uit dat mensen liever onder een plataan zitten dan bijvoorbeeld onder een beuk. De plataan heeft een speelse schaduw, hier en daar komt er nog een vlekje zon door het bladerdek. Daarom is de plataan een geliefde laan- en marktboom.

© Vilda
4

Sint-Pauluskerk

In de buurt van een kerk, kom je bijna altijd een taxusboom tegen. Deze altijd groene boom staat symbool voor de hoop en het eeuwig leven. Maar… wie paarden heeft zal het ongetwijfeld weten: Taxus wordt bij ons niet voor niets ‘venijnboom’ genoemd. Ze zijn namelijk giftig voor mens en dier. Vooral paarden hebben hier last van; koeien zullen taxushagen instinctief links laten liggen. Het woord toxisch is dan ook afgeleid van taxus.
In de tuin naast de binnentuin van de Sint-Paulus kerk kan je achter de muur een grote es bewonderen. De es is een plant uit de olijffamilie. Het is een loofboom die van nature in Europa voorkomt. Deze snel groeiende boom wordt tot 40 m hoog.

© Nikolay Kovalchuk
5

Wintertuin van Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, campus Mutsaard

Ook in deze tuin staan er enkele trotse paardenkastanjes. Deze boom was de favoriet van koning Leopold II en werd dan ook massaal aangeplant langs allerlei lanen. Lang stond de paardenkastanje ook bekend als een uitstekende stadsboom die de vervuiling goed kon verdragen en een hoge sierwaarde had. Helaas heeft de paardenkastanje het op vandaag moeilijk. Naast de paardenkastanjemineermot (foto) tast ook de bloedingsziekte veel exemplaren aan.
In deze tuin vind je ook nog een mooie Amberboom en Haagbeuken.

© Vilda
6

Moerbei in het Begijnhof

De moerbei staat niet toevallig in deze fruittuin naast het Begijnhof: in de late zomer draagt hij immers heerlijke vruchten. Omdat de moerbeien amper te transporteren zijn, vind je ze echter niet in de supermarkt. Behalve om zijn heerlijke vruchten, staat de moerbei wijd en zijd bekend als de waardplant voor de zijderups. In Oost- en West-Azië is de deze boom dan ook een eeuwenoude cultuurplant.

© Fred Romero
7

Linde op het Hendrik Conscienceplein

Linden zijn met essen en eiken de grootste Europese loofbomen. De naam linde zou zijn afgeleid van het gebruik van de bast (linda=bindsel), maar ook van wikkelen, draaien, winden. Griekse wijzen konden namelijk voorspellingen doen door lindebast in drie te splijten en dit om hun vinger te winden. Bij het afwikkelen waren zij in staat om voorspellingen uit te spreken.

© Elwin van Eede
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel