Updates

Silsombos

Wandelroute
© Vilda - Jeroen Mentens

Het Silsombos is het hele jaar door betoverend mooi, maar zeker in de prille zomerzon, als duizenden bosorchideeën en metershoge reuzenpaardenstaarten ontluiken. Het bos straalt een mysterieus gevoel uit wanneer een sluier van mist je in de ochtendschemer door de moerassen begeleidt. Het gebied is bovendien een plek waar volkslegenden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

Volg de knooppunten: 86 –> 108 –> 109 –> 87 –> 88 –> 89 –> 85 –> 86

Bron: Natuurpunt.be en pasar.be

Route-Ambassadeur Pasar vzw

Get Directions

show options hide options
1

Graslanden

In de zomer vliegen er tientallen weidebeekjuffers in de buurt. Het is ook op deze plek dat je met een waakzaam oog nog net een ijsvogel kan zien wegvliegen. In de bloemenrijke graslanden tegenover de Zwarte Madam bloeit vanaf eind augustus de frêle herfsttijloos (zie foto). De planten lijken wel elfjes die opspringen uit de groene grasvlakten.

© Vilda - Jeroen Mentens
2

Soortenrijkdom

De kroonjuwelen van het Silsombos zijn ongetwijfeld de duizenden bosorchissen die begin juni bloeien. Zij begeleiden nog meer moois zoals knolsteenbreek, echte koekoeksbloem, margriet en bijenorchis. De brede orchis is de eerste orchidee die al vroeg in mei de graslanden versiert. De grote muggenorchis, bergnachtorchis, brede wespenorchis en de grote keverorchis brengen het aantal orchideeënsoorten in het Silsombos op zeven. Een orkest van nachtegalen, sprinkhaanzangers, zanglijsters en blauwborsten (zie foto) maken je kleurrijke natuurervaring compleet.

© Vilda - Yves Adams
3

Voorjaarsflora

Zo bijzonder en uniek de drassige graslanden zijn, zo indrukwekkend zijn ook de broekbossen. Plankenpaden loodsen je door de natste stukken in het gebied. Vroeg in het voorjaar kan je er biodiverse schatten bewonderen. Eenbes, speenkruid, bosanemoon en slanke sleutelbloem kondigen elk jaar een nieuwe lente aan. De verscheidenheid tussen planten is niet alleen visueel, het natuurlijke geurenpalet in de voorjaarslucht prikkelt je met de uitgesproken lookgeur van daslook.

© Vilda - Jeroen Mentens
4

Bosvlinders

Onze bossen worden stilaan ouder. Dat maakt ze steeds geschikter voor bosvlinders. De klimaatverandering geeft een aantal soorten nog een duwtje extra in de rug. Zo vinden de keizersmantel en de grote weerschijnvlinder (foto) steeds meer warme plekken in het bos. Dankzij de inspanningen van beheerders komen er meer geleidelijke bosranden en open plaatsen bij. Ook pages zoals de eikenpage en de iepenpage profiteren hiervan. Op warme zomerdagen zie je deze vlinders soms drinken van plassen op de paden, of zie je ze actief langs de zonbeschenen bosranden en toppen van de boomkruinen.

© Vilda - Jeroen Mentens
5

Gaffelwaterjuffer: van dwaalgast tot blijver

De gaffelwaterjuffer is een kleine, blauwe juffer. Aan de punt van elke voorvleugel heeft ze een typisch licht gekleurd vlekje of ‘pterostigma’. Het is een zuidelijke soort, die sterk profiteert van de steeds warmere zomers. De gaffelwaterjuffer komt vooral voor in de landen rond de Middellandse zee. Tot voor kort was ze in Vlaanderen uiterst zeldzaam en werd ze maar af en toe waargenomen als dwaalgast. De voorbije 10 jaar kende ze echter een sterke opmars en is ze snel uitgebreid. Zo vinden we nu in alle provincies populaties van de soort.

Je vindt deze waterjuffers langs zonnige beken, greppels, poelen en moerassen met een rijke begroeiing aan waterplanten. In 2018 werden voor de eerste keer verschillende exemplaren van de gaffelwaterjuffer waargenomen in het Silsombos, waar ze zoeken naar voedsel in vochtige graslanden.

© Vilda - Rollin Verlinde
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel