Updates

Fietstocht Genk – Postel

Fietsroute
© Danny Jacobs

Mooi is niet gelijk aan ver weg! Vroeg in de ochtend met de fiets naar Gent St. Pieters voor een relaxte treinrit naar eindstation Genk. Aansluitend 95 km ?‍♀️ naar Postel door de highlights van midden-Limburg en de Antwerpse Kempen. In tegenstelling tot de regio Gent is het hier al bij al nog vrij groen na wekenlange droogtes.

Route-Ambassadeur Danny Jacobs

Get Directions

show options hide options
1

Start: Station Genk

2

Natuurgebied De Teut

Eerst genieten van de bloeiende heide en vennetjes in De Teut in Zonhoven en Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren, een uitgestrekt natuurgebied van meer dan 1700 hectaren en mag zich het grootste heidegebied van Midden-Limburg noemen. De afwisseling van beekdalen, vennen, duinen, bossen, akkertjes en heideterreinen nodigen uit voor een aangenaam bezoek. Dankzij ijverige schaapjes blijft de heidepracht behouden.

© Vilda
3

Natuurgebied Kolveren

We treffen hier vooral hooi- en weilanden aan die gescheiden zijn door waardevolle houtwallen. Door een intensief beheer van kappen en maaien heeft men de rijke flora van weleer hier hersteld. Momenteel vindt men o.a. de volgende planten: bosanamoon, dalkruid (foto), lelietje van dalen, robertskruid, muskuskruid, vrouwenmantel, hemelsleutel. Ook de vogels zijn hier rijk vertegenwoordigd: bosuil, steenuil, kievit (foto), grauwe vliegenvanger, tapuit, paapje, blauwborst, rietgors, ... Het gebied is vrij toegankelijk, maar er zijn geen wandelwegen uitgezet

© Vilda
4

Vallei van de Mangelbeek

Een deel van het gebied ligt in een mijnverzakkingszone. De aanwezigheid van prachtige waterplassen, open moeras, elzenbroekbossen en venig berkenbos wijst op de waterrijkdom van het gebied. In het landschap ontdek je sporen van een kleinschalig agrarisch landschap zoals houtwallen, graslanden, hooilanden of akkertjes.

© Danny Jacobs
5

Natuurgebied Resterheide

Natuurgebied Resterheide was oorspronkelijk een groot heidegebied dat sinds de 19e eeuw voornamelijk met grove en Corsicaanse den bebost is. De waterscheiding tussen het stroomgebied van de Maas en die van de Schelde ligt hier in dit natuurgebied. Grote delen van het gebied worden hersteld naar de vroegere natte situatie en heringericht voor de knoflookpad (foto).

© Vilda
6

Fietsen door de bomen

Op vrijdag 14 juni 2019 opende Toerisme Limburg ‘Fietsen door de Bomen’. Een straffe fietsbrug die je 10 meter hoog laat fietsen of wandelen door de kruinen van de bomen. Het nieuwe landmark bevindt zich in Hechtel-Eksel, ter hoogte van fietsknooppunt 272. Met deze originele fietsbrug profileert Limburg zich nóg nadrukkelijker als dé belevingsvolle fietsregio van de Benelux. De indrukwekkende constructie is een zwevende spiraal van zo’n 700 meter lang met een diameter van 100 meter. 449 unieke cortenstalen kolommen ogen als boomstammen en laten de constructie volledig opgaan in de omringende natuur.

© Toerisme Limburg
7

Het Pijnven

Even later naderen we het Bosland met zijn uitgestrekte Pijnven van maar liefst 2000 ha groot. Dit kom je in Vlaanderen niet meer tegen.
Het is een voormalig heide- en stuifzandgebied dat vanaf 1904 werd beplant met grove den, ten behoeve van de productie van mijnhout. In dezelfde tijd werd ook te Ravels een soortgelijke bosaanplant verricht. Tegenwoordig probeert men meer variatie in het eentonige bos aan te brengen, waardoor het zich geleidelijk als loofbos zal ontwikkelen. In het gebied zijn enkele heiderestanten aanwezig en een ven waaraan het bos zijn naam te danken heeft. De zwarte specht, ransuil (foto), buizerd, sperwer, wespendief en nachtzwaluw zijn bewoners van het bos.

© Vilda
8

De Most - Keiheuvel

De Most-Keiheuvel is een gebied van 540 hectare gelegen langs de Grote Nete in de gemeente Balen. Bijzonder aan dit gebied is de combinatie van twee totaal verschillende natuurkernen die naadloos op elkaar aansluiten. De Most is een uiterst nat valleigebied, terwijl de hoger gelegen Keiheuvel gekenmerkt wordt door droge open landduinen.

© Vilda
9

Einde: Abdij van Postel

In de noordelijkste uithoek van Mol, tegen de Nederlandse grens, ligt het bosrijke Postel met zijn imposante abdij die al in de twaalfde eeuw opgericht werd. Het zijn de norbertijnen die er sinds die tijd de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Vanwege hun witte pij noemt men ze ‘witheren’. Ze doen aan bosbouw, landbouw en veeteelt. Om in hun eigen onderhoud te voorzien brouwden ze bier en maakten ze kaas. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een ware, ambachtelijke industrie. Eentje waar de toeristen maar al te graag op afkomen. Hoe druk het er ook mag zijn, eenmaal binnen de abdijmuren overvalt je een merkwaardige rust.

© Raoul Heremans
Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel