Updates

Wandeling Kruiskerke – Gulke Putten – Doomkerke

Wandelroute
Route-Ambassadeur Danny Jacobs

Get Directions

show options hide options
1

Start

Dichtstbijzijnde adres bij begin: Kruiskerkestraat, 8755 Ruiselede, België

2

Parochieveld - Bruwaanbos

Dit bosgebied is zeer populair bij wandelaars. In het 35 ha grote Parochieveld en Bruwaanbos vind je middenin een prachtige vijver met glashelder water, 'de Visserij' (foto). Even verderop ontdek je een avontuurlijk speelbos.

© Herman Duprez
3

Picknickplaats De Visserij

De Visserij is een picknickplaats in het Parochieveldbos aan vijver 'De Visserij' . Nostalgie troef aan De Visserij! De Visserij was de vroegere benaming van een bosgebied. De vijver vormde in feite de bron van de Wantebeek en lag in het voormalig visvijvergebied van de Gheeraertsvijvers. Vooral bij oudere Ruiseledenaren roept dit bos herinneringen op omdat de schooljeugd er kwam zwemmen.

4

De Vorte Bossen

De Vorte Bossen zijn een aaneengesloten bosgebied van 50ha. Het landschap ten noorden wordt gekenmerkt door een afwisseling van bossen, kasteelparken, landbouwgronden en heiderelictjes. De drogere zandgronden in het reservaat zijn bedekt met naald- en loofhout. Langsheen de paden getuigen Struikheide en Tormentil van het voormalige heidegebied. De natte, laaggelegen bosgedeelten langsheen de Pachtebeek en de Wantebeek worden in de lente getooid met een tapijt van Bosanemoon, Muskuskruid en Slanke sleutelbloem. Afhankelijk van het jaargetijde kunnen o.m. Buizerd, Sperwer (foto), Zwarte specht en Houtsnip worden waargenomen. Eekhoorn en Vos zijn terug van weggeweest. De Vorte Bossen zijn een natuurpareltje.

© Vilda
5

Gulke Putten

Het gebied is een schitterend voorbeeld van het samengaan van natuur en techniek. Dat de Gulke Putten bewaard bleven als heidegebied, heeft te maken met het Radio-Elektrisch Centrum in Wingene-Ruiselede. De omgeving van de zendmasten moest open en bosvrij gehouden worden. Er werd dus volop gemaaid en gekapt, zodat de heide bewaard bleef. Het Zendstation is nu nog in werking, terwijl de oude radiozendinstallaties als industriële archeologie beschermd zijn. Wie dieper het natuurgebied in wil, kan dit doen in groep o.l.v. een gids of via de wandelingen voor Natuurpuntleden.

© Vilda
6

Park Disveld

Het park Disveld ligt in de schaduw van de Doomkerkse kerktoren. Er is een speelbos, speelweide, speelmoeras, boomgaard en educatieve poel, schapenweide, openlucht theater en leuke speeltoestellen. Rusten kan op de banken of picknickplaatsen. Ideaal dus voor de kids. De kerk werd prachtig gerestaureerd, zeker de muurschilderingen waren een monnikenwerk.

© Vilda
7

Hakhoutstoven van Fladderiep

De oude hakhoutstoven van fladderiep (Ulmus laevis, foto), vier in totaal, bevinden zich in twee natte, beekbegeleidende loofhoutbestanden langs de Wantebeek en Pachtebeek. Deze bosbestanden zijn een onderdeel van het bosgebied Vorte Bossen (circa 50 hectare groot) dat tussen de Ruiseleedse gehuchten Doomkerke en Kruiskerke ligt. Het grootste deel van dit waardevolle boscomplex wordt sinds de jaren 1990 als erkend natuurgebied beheerd. De afzethoogte van de oude hakhoutstoven bedraagt ongeveer 1 meter, de stoofomtrek (opname in 2009) van het dikste exemplaar klimt op tot 4,75 meter, het kleinste exemplaar meet tot 1,55 meter omtrek.

© Vilda
8

Einde

Dichtstbijzijnde adres bij einde: Bruwaanstraat 1, 8755 Kruiskerke, België

Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel