Updates

Pasarwandeling: Hondsbossen en een Fort (Sint-Katelijne-Waver)

Wandelroute

In de vroege Middeleeuwen strekte het Waverwoud zich uit tussen Nete en Dijle. De Hondsbossen zijn daar op vandaag een restant van. Het bestond uit venen, bossen en open, heideachtige stukken. Wat nu nog rest van het woud, ademt nog steeds de magie van weleer. Het huidige Waverwoud, met een oppervlakte van 114 ha, werd in december 2014 erkend als natuurgebied. De natuurgebieden die onderdeel uitmaken van het Waverwoud zijn de Hondsbossen, Gasthuisbossen, Zuurbossen, het Vossenbergbos en de Brede Zeyp.

De Hondsbossen worden beheerd door Natuurpunt en hebben een totale oppervlakte van 30 ha. Het is een bos met statige eiken, slanke berken en warrige wilgen. In hun schaduw lokken lijsterbes en sporkehout vele insecten. Op de humusrijke bodem tooien meiklokjes, dalkruid en bosanemonen de lente met hun giftige pracht. Mysterieuze varens, dood hout en lianen kamperfoelie geven het bos een echte oerwoudsfeer. Roofvogels en spechten voelen er zich veilig thuis. In de herfst en de winter valt de grote verscheidenheid aan paddenstoelen en mossen op. Op de open plekken groeien het pijpenstrootje en biezen maar ook bloeit er tormentil, wederik en blauwe knoop. Melkeppe vormt er een voedselbron voor koninginnenpages. In de wat voedselrijkere graslanden brengen de boterbloem, pinksterbloem en herfstleeuwentand kleur.

De uitgebreide wandelbeschrijving vind je op de site van Pasar

Route-Ambassadeur Pasar vzw
1

Start: Markt - Sint-Katelijne-Waver

Wandel vanaf de Markt de Wilsonstraat in, richting Hondsbossen, en ga na 200 m rechts de Bosbeekweg in. Kies na 200 m aan de T-splitsing de grindweg links (oranjerood vierkant teken). De grindweg wordt een veldweg en buigt licht naar rechts. Wandel 50 m verder aan de splitsing links. Steek even verder de betegelde weg over en ga verder langs de sloot (oranjerood vierkant teken)

2

Hondsbossen

De Hondsbossen zijn een restant van het vroegmiddeleeuwse Waverwoud, dat zich tussen Nete en Dijle uitstrekte, en worden beheerd door Natuurpunt. De onverharde wandelpaden kunnen er in de winter of na een paar regendagen zeer modderig bijliggen. Goeie laarzen zijn dan geen luxe. Blijf langs de Kammaarbeek en in de rand van het bos. In het voorjaar staan hier veel grote muur en zeer geurige lelietjes-van-dalen.

3

Fort van Koningshooikt

Het fort van Koningshooikt dateert van 1859 en maakt deel uit van de Stelling van Antwerpen. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd er wel degelijk om gevochten, maar in Wereldoorlog II was het tijdens de bezetting enkel een opslagplaats voor het Duitse leger. Tegenwoordig doet het onder andere dienst als overwinteringsreservaat voor, volgens de laatste telling, een achttal soorten vleermuizen.

Terug naar alle wandelingen en fietstochten

Ga op pad en deel jouw bosfoto’s

Ga op pad en deel je mooiste bosfoto’s met ons. Wie weet krijg je wel een plekje op onze website. Bekijk de eerdere inzendingen en ontdek hoe je zelf foto’s kan delen.

Fotogeniek
Buiten spelen

Word ambassadeur

Ken je een route die zeker niet mag ontbreken?
Doe een wandel- of fietsvoorstel en word ambassadeur van BOS+.

Doe een voorstel